Bir ay aradan sonra herkese tekrar merhaba. Geçtiğimiz yıldan günümüze musibetler sonucu milletçe edindiğimiz bazı hassasiyetlere değinmek istedim.

Sağlık

2020 yılının ilk aylarından itibaren dünyayı kasıp kavuran ve 1 gram ağırlığa bile sahip olmayan küçücük bir virüs bize sağlığın ne kadar önemli olduğunu öğretti. Zamanında Kanuni Sultan Süleyman'ın "Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi." sözüyle sıhhatin ne derece önemli olduğunu ifade etmişti. Fakat anlamak için bir musibet yetti dünyaya.

Yüksek Enflasyon

Yaklaşık 16 yıldır temizlik sektörüne hizmet veriyoruz. Bizler işletmelerimizde artan fiyatları takip edip artan maliyetleri fiyatlarımıza yansıtabilsek de hizmet verdiğimiz halı yıkama sektöründe geçtiğimiz yıllarda bu bilinç yoktu. Fakat mutfağa yansıyan maliyetler diğer sektörlerde olduğu gibi halı yıkama sektöründe de fiyat güncellemeyi tetikledi. Tanıdığım görüştüğüm herkes az da olsa fiyatlarını güncellemenin derdine düştü. Yüksek enflasyonu neredeyse tüm sektörler iliklerine kadar hissetti.

Su Kıtlığı

Sektöre ilk girdiğimiz yıllarda ülke genelinde gerçekten bir su sıkıntısı ortaya çıkmıştı. 2004 yılını hatırlayanlarınız bana hak verecektir. Barajlardaki su miktarını ana haber bültenlerinde merakla bekliyor, yağmur yağması için dualar ediyorduk. Eğer bir kaç hafta içinde yağmurlar yağmazsa suyumuz kalmayacak diyordu Terkos'un başında yayına katılan muhabir. Tüm ülke seferber olmuştu. Belediyeler sokakta bahçede araba, halı vs. yıkamayı yasaklamıştı. Millet olarak topyekûn harekete geçmiştik. Geçtiğimiz yıl benzer bir durum tekrar etti. Her ne kadar salgının gölgesinde kalsa da suyun idareli kullanılması gerektiği konusu bir çok reklam filmi ve belgeselle ifade edildi. Su kaynaklarımız noktasında hassasiyetimiz ciddi anlamda arttı.

Orman Yangını

Geçtiğimiz hafta dünyanın bir çok ülkesinde ve ülkemizde ciddi sayıda ve eş zamanlı olarak yangınlar çıkmaya başladı. Ülkemizde Antalya, Adana, Isparta, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Konya, Muğla, Osmaniye illerimizin çeşitli ormanlarında ciddi boyutlara ulaşan ve hala devam eden yangınlar çıktı. Orman genel müdürlüğü resmi sitesinde güncel yangınların listesi yayımlanıyor. https://web.ogm.gov.tr/Sayfalar/OrmanYanginlari.aspx adresinden güncel devam eden, kontrol altına alınmış yangınlara ulaşabilirsiniz. Afet bölgesi ilan edilen yerlerde yaşayan ailelerden zarar görenlere devlet yardımı yapılacak. Vatandaş olarak üzerimize düşen görev yanan ormanlarımızın yerine daha gür daha güzel ağaçlarla vatanımızı yeşertmektir. Devletimiz muhtemel yangınlara karşı uçağıyla, helikopteriyle, pilotlarıyla, arazözleriyle, itfaiye ekipleri ile hazırlıklı olmalıdır. Konuyla ilgili yetkililer sorumluluk almalı, ülkemiz betonlaşmaktan ve çöl olmaktan kurtarmalıdır.

Umarım başka musibetlerle kıymetini bilmediğimizi kaybetmeden değerini anlarız.