T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 2 Eylül 2021 ayında yayınladığı iş yerlerinde Covid 19 tedbirleri konulu bir tebliğe göre, çalışma hayatını düzenleyici işçi ve işveren ilişkilerinde çalışma, barışının sağlanması, kolaylaştırıcı ve koruyucu tedbirleri almak, iş sağlığını ve güvenliğini sağlayacak tedbirlerin uygulanmasını izlemek için bakanlığın yayınladığı tebliği sektör olarak uygulamak asli görevimiz olmasına rağmen hafife alanlarımız hala mevcut!

Bunu ciddiye almamız gerekiyor. Bakanlığın yayınladığı tebliğe göre işverenlerin işçilerden PCR Testi alma zorunluğu varken, işverenlerinde işçileri Covid 19 riskleri ve tedbirleri konusunda uyarması gerekiyor.

Sektör olarak hangimiz bu tedbirlere uyuyoruz?

Hala bu musibeti hafife mi alıyoruz?

Bütün dünyayı kasıp kavuran bu virüs dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de hız kesmeden yayılmaya devam ediyor. Ülkemiz vaka ve ölümle sonuçlanan vakalarda dünyada altıncı sırada. Her gün adeta bir uçak dolusu insanımızı kaybediyoruz. Öyleyse bu illetten kurtulmamız her kesimi ilgilendirdiği gibi bizim sektörümüzü de çok mu çok ilgilendiriyor.

Biz işverenler iş yerlerimizde sağlık ve güvenlik risklerine yönelik koruyucu, önleyici tedbirler hakkında tüm çalışanlarımıza mutad olarak bilgilendirmekle yükümlüyüz. O halde soruyorum kaç işverenimiz bu çok önemli hususa riayet ediyor?

Covid 19 aşısı olmayan işçilerimize haftada 1 kez PCR testi zorunluyken hangimiz yaptırıyor?

Bu hastalığı hafife alıyoruz ama ilerde telafisi mümkün olmayan sorunlarla karşı karşıya kalmayacağımızın garantisi var mı?

O halde anlaşmalı olduğunuz iş güvenliği uzmanınızın sadece işyerinizin fiziki güvenliği ve işçilerinizin aylık mutad muayene kontrollerinin yanında pandemiyle ile ilgili bilgilendirme yapmıyorsa bilin ki uzmanınız kurumsal kimliğe yeterince sahip değildir.

Sektör olarak Covid 19’la en çok haşır neşir olan bizleriz! Hem iş yerimizde hem servislerimizde! Özellikle servis elemanlarımıza bıkmadan usanmadan bilgilendirmemiz gerekiyor.

Düşünün Allah göstermesin iş yerimizde Covid 19 testi pozitif çıkan her hangi birisine bulaştığı tesbiti halinde bütün çalışanların ve fiziki teması olanların 14 gün karantinaya kaldığını. Böyle bir durumda dayanma gücümüz var mı? Hem işçi, hem işveren arkadaşlarıma soruyorum!

Bahar aylarında gerçekleşen 17 günlük kapanmada sektör olarak çok ağır bedeller ödedik. O zamanlar yaşadıklarımız hepinizin malumu!

Bunun sorumlusu olarak dernek başkanlarına ve federasyona “bu sektör bu kadar sahipsiz mi?” diye feryad edenleri çok gördük. Feryad edenlerde de resmiyette hiçbir girişimde bulunmayanlar çoğunluktaydı!

Oysaki PHTYD ve Federasyon olarak resmi girişimlerimiz gün gün oldu! Söz uçar, yazı kalır misali kayıtlarımız da mevcut.

Şahsım olarak son 15 yıldır günlük tutuyorum. Arşivlemeye de çok önem veririm.

Özet olarak pandemiye dikkat çekerek tekrar o günleri yaşamamak adına hepimizin hassasiyet içinde olması gerekiyor.

Maske-Mesafe- Hijyen!