Ekonomi haberlerini takip ediyorsunuzdur. Milyar dolarlar havada uçuşuyor. Kimi kripto para ile servet yapmaya çalışıyor. Kimi de varını yoğunu satıp kripto paranın peşinde koşuyor. İşte bu koşanlardan bazıları bugün Türkiye tarihinin en büyük soygununa maruz kaldı. Gerçekten de çok büyük bir vurgundan bahsediyoruz. Ülke tarihimizde 2 milyar dolar değerinde hırsızlık yapan başka bir insan görülmemiş. Faruk Fatih Özer isimli vatandaş yaklaşık 400.000 kişiye ait değeri en az 2 en fazla 10 milyar doları bulan kripto paranın bulunduğu Thodex isimli kripto borsasını kapatarak kayıplara karıştı.

Bir kaç ay önce halı yıkama sektöründen sizlerinden yakından tanıdığı bir arkadaşım bana bu kripto para işinden ciddi para kazanılıyormuş, sen ne diyorsun bu işe? diye sormuştu. Konuyla ilgili dini ve iktisadi bilgi kırıntılarımla bir cevap vermiştim. (Verdiğim cevaba az sonra döneceğim.) Bu görüşmeden bir müddet sonra da başka bir halı yıkamacı arkadaşım makine almak üzere fabrikamıza ziyarete geldi. Ödemeyi kripto para ile yapmayı teklif etti ve kripto paranın faziletlerinden bahsetti. Bu görüşmeden bir müddet sonra başka bir halı yıkamacı arkadaşım daha kripto para üzerine görüşmek için beni aradı. Takip ettiğim kadarıyla tanıdığım dört halı yıkamacı arkadaşım kripto para üzerine ciddi anlamda yoğunlaşmış durumda. Hatta halı yıkama fabrikasının bir yılda kazandığı parayı bir ayda kazandığını ifade eden bile var aralarında. 

Nasıl? Cazip bir kazanç gibi görünüyor değil mi?

Hayır değil.

Çünkü bedava peynir sadece fare kapanında bulunur. Nitekim yukarıda belirttiğim haberde 400.000 kişinin kaptırdığı paraları hesabına geçirip yurt dışına kaçan vatandaş, fare tuzağını sadece 3 yıl önce kurmuş. Hali hazırda benzer tezgahtan onlarcası var.

Gelelim arkadaşıma verdiğim cevaba.

Dini açıdan bazı islam alimleri kira ile geçinmeyi bile mahzurlu görüyor. İslam dininin ticarete girmeyen malın, değerli eşyanın, paranın, altının kirlendiğini ve zekat ile temizlenmesi gerektiğini ifade ediyor. Yani buradan anlaşılıyor ki İslâm dini çalışarak kazanmayı emrediyor. Faizi yasakladığı gibi çalışmadan bekleyen parayı da hoş görmüyor. Kısacası dini açıdan son derece mahzurlu olan kripto para bence caiz değil. 

Menkul Kıymet Borsaları ile kıyaslandığında kripto para borsasının reel sektörlerle uzaktan yakından alakası yok. Şirketler muhasebe kayıtlarını tam denetime açarak borsaya girebilir. Denetim bağımsız denetçiler tarafından yapılır. Şirketler borsa üzerinden hisse senedi satarak ortaklarını edeceği kara da zarara da ortak eder. Para ekonomiye ve üretime dahil olduğu için kripto paranın aksine ülke ekonomisini canlandırır.

Kripto para memlekette zaten kıt olan paranın ticaretten çekilerek hiç bir üretime veya hizmete dahil olmayan, sırf tüketime dayalı bir sisteme yatırılmasını sağlar. Bu da paranın karaborsa olmasına, memleket ekonomisinin zarar görmesine neden olur. İnsanların elde avuçta ne varsa satıp yatıracağı bir iş kurmak yerine değerinin artıp azalacağı muallak olan, kerameti kendinden menkul bir şifreli paraya yatırması demek en iyi ihtimalle sermayenin boşta beklemesi demek. İş üretmemesi demek. Kimin kaybettiği belli olmayan bir parayı kazanmaya çalışmak demek. Kaybedenin neden kaybettiğinin, kazananınsa neden kazandığının belli olmadığı bir para demek. Bir de madenciliği var bu işin. Mining adı altında bu sahtekarlığa ev sahipliği yapan ve olayı merkeziyetsizleştiren memleketin her yerine kurulmuş interneti yavaşlatan, grafik kartı fiyatlarını uçuran dolayısı ile bilgisayar fiyatlarını gereksiz yere artıran, karşılığında hiç bir ekonomik değer üretmeyen madencilik. Onun da kerameti kendinden menkul. 

Merkeziyetsiz para zaten bir çok ülkede nereden kazanıldığı belli olmayan karaparaların aklanması için kullanılıyor. Sırf bu aklama işine destek olmak bile müslümana günah olarak, memlekete zarar olarak yeter de artar bile.

Lafı bu kadar uzatmamak lazım. Düşmeyin kardeşim bu tuzağa. Paranızı işinize, eğitiminize, geleceğinize, çocuklarınıza yatırın. Unutmayın! İnsan için sadece çalıştığının karşılığı vardır.*

Şimdiden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun.

*Necm Suresi 39. Ayet