Sektöre kalite kazandırmak, doğru gelişim ve doğru hizmet anlayışını yerleştirmek, yıkama konusunda bilgili olanların bilgilerini aktararak işletmecileri eğitmek için ilki 2006 yılında kurulan halı yıkama derneklerine zaman içinde birçok yeni dernek eklendi.

Derneklerin çoğalması sürecinde asıl amaçtan sapıldı ve mesleki hiç bir tecrübeye sahip olmayan insanların yanı sıra, umumi tuvaletlerden daha berbat yerlerde halı yıkayan işletme sahiplerinin başkan olduğu dernekler kuruldu.

Halı yıkama sektörünü ve mesleğini temsil eden başkanın, mesleği bilmemek veya pislik içindeki yerlerde halı yıkamak gibi bir lüksü olamaz. Ayrıca eline mikrofon geçtiğinde kitlesini memnun etmek için kendisini eleştirenlere hakaret etmek, küfretmek daha sonra küfrettiği hakaret ettiği insanla karşılaştığında ağamsın paşamsın yalakalığı yapmak gibi bir lüksüde yoktur.

Halı yıkama derneği de olsa herhangi bir kitleye lider olmuş kişilerin makamını, unvanını ve sahip olduğu kitlesel çoğunluğu kullanarak kendisine menfaat sağlaması doğru değildir. Halı yıkama derneklerinde liderlerin tedarikçiye "üyelerime senin ürününü tavsiye edeceğim" diyerek kendisine şampuancıdan eşantiyon şampuan, poşetçiden avanta poşet, makineciden yarı fiyatına makine gibi avantajlar sağladığı gözlemlenmektedir.

Bu şekilde kendine çıkar sağlayanların oluşturduğu dernekler dernek olmaz, federasyonlar federasyon olmaz, konfederasyonlar konfederasyon olmaz. Olsa, olsa boş ceplerin doldurup, tesisteki makine sayısını arttırmak için kullanılan bir fon olur ki bu durumda adı konfederasyon değil FONFEDERASYON olur.