Geçen hafta PHTYD'nin 17.'sini düzenlediği toplantıya katıldım.

Daha önce katıldığım tüm toplantılardan farklıydı. Sanki insanlar arasındaki muhabbet azalmış gibiydi? Ama hayır başka bir gariplik vardı. Biraz düşününce sanırım bu garipliğin sebeplerini çözdüm.

Empati insanın iletişim kabiliyetini yükselten muazzam bir özelliktir. Bu özellik insanda bulunan ayna nöronlar sayesinde hayat buluyor. Karşınızda bir insan eğleniyor, gülüyor ya da kahkaha atıyorsa onun duygusu ile duygulanıyor, aynı hisleri yaşıyorsunuz.

Bu durum tersi duygularda da geçerli.

Korku, hüzün, ağlama hislerinde de ayna nöronlar aynı duyguyu gözlemleyene yaşatıyor. Bu deneylerle ıspatlanmış bir durum.

Bu yıl yapılan toplantıda belki insanlar eğlendi fakat kimse eğlenen insan göremedi. Çünkü ağzımızı kapatan maskeler insanların birlikte eğlenmesini engelledi. Sohbetlerin, muhabbetlerin tadı tuzu kaçmış gibiydi. Konuşmalarınıza gösterilen reaksiyonu görememek sizi de deli etmiyor mu?

Amerikan filmlerinden aşinasınızdır. Amerikalı iş adamları Ortadoğuda iş görüşmesi yapacağı zaman güneş gözlükleri takarlar. Çünkü ortadoğu halkları pazarlık yapar ve nerede pazarlığı bitireceğine insanların gözünün içine bakarak karar verir. Bunu farkeden Amerikalılar güneş gözlüğünü toplantılarda kullanarak daha iyi fiyatlara anlaşma yapabilmişler.

Karşınızdaki insanın yüzü, gözleri, mimikleri iletişimde yol almamızı sağlar. Cerrahi maske takmış bir insanın gözlerini okumak da çok zordur.

Karşınızda iletişim kurmaya çalıştığınız insanın maskesi bir müddet sonra sizi de rahatsız etmiyor mu?

Eski çağlardan belki de ilk insandan beri tokalaşmak insanların iletişim başlatma hamlelerindendir.

Karşınızdaki insana dost olduğunuzu, elinizde silah olmadığını ifade edersiniz. Yine tensel temas insanlar arasındaki etkileşimi artırıcı hamlelerdendir. El sıkıştığınız insanın eli yumuşak mı, sert mi, terli mi, sıcak mı, soğuk mu? Bir çok bilgiyi analiz edip karşınızdaki insan hakkında fikir sahibi olursunuz. Erzurumlu İbrahim Hakkı, Marifetnamesinde "eli yumuşak olanın huyu da güzel olur" yazmış. Eğer bir ortamda insanlarla tokalaşmak yerine yumruk tokuşturursanız bu verileri analiz edemezsiniz. İletişim eksik verilerle başladığı için duygular ifade edilememiş olur.

İki insan arasında samimi bir sohbet gerçekleşecekse bu 1 metreden az bir mesafede gerçekleşebilir. Sanırım sıkı fıkı olmak deyimi buradan geliyor. Hatta samimi bir sohbet planlıyorsanız veya hızlı karar almak istiyorsanız küçük masalarda toplanmak tavsiye edilir. Sosyal mesafeyi koruduğumuz, toplantılarda mesafeli oturduğumuz, maske taktığımız bu toplantıdan keyif alamamamızın sebepleri bence bunlardı. 

Tüm bu olumsuzluklar dışında eğitim ve mevzuat bilgilendirme konusunda bu yıl yapılan toplantı muazzam organize edilmişti.

Davet edilen eğitimciler alanlarında yetkin, kamu görevlileri de son derece iletişim kabiliyeti yüksek insanlardı.

Yeni toplantılara katılmak veya düzenlemek için gün sayıyoruz.