Gidin bir çölden 100 tane kırmızı ateş karıncası yakalayın. Daha sonra bir başka topraktan 100 tane siyah karınca alın ve bunların hepsini bir kavanozun içine koyun. İlk başta hiçbir şey olmayacaktır. Daha sonra kavanozu elinize alın, şiddetli bir şekilde sallayıp yerine koyun. Kavanozun içinde bir anda karıncaların birbirlerini öldürmek için savaştığı bir kaos ortamı göreceksiniz.

Geçtiğimiz 10 yılda sektörümüzde benzer hadiselere onlarca kez şahit olduk. Kırmızı ve siyah karınca misali insanlarımız önce tanış oldular. Sonra sanki birileri kavanozu sallamış gibi insanlar birbirleri ile alakalı negatif düşüncelerle doldu.

Bugün Bursa'da Temizlik Sanayicileri ve İşadamları Derneği TEMSİAD'ın organize ettiği istişare toplantısında kavanozu sallayanlara güzel bir ders verildi. Aslında problemimiz oldukça basit. Birbirimizi sırf cevap vermek için değil, anlamak için dinlememiz gerekiyor. Programımızda sektörümüzün çeşitli STK temsilcileri, yaptığı icraatlar ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Sorular soruldu, cevaplar verildi, anlaşılmayan konulara tekrar parmak basıldı. Kısıtlamalardan sonra belki de ilk kez sektörümüz kurtlarını dökme fırsatı buldu ve adeta mikrofonla dans etti.

Size bir gözlemimi aktarayım. Toplantıya katılan tüm temsilciler tıpkı bayrak yarışına katılmış aynı takımın oyuncularına benziyordu. Sadece aynı takımda olduklarının farkında değillerdi. Hepimiz halı yıkama (veya temizleme) mesleğine fayda sağlamak için oradaydık. Hepimiz aynı yarışta, aynı takım için koşuyorduk. Dertlerimiz de dermanımız da aynıydı. Yapmamız gereken birbirimizi dinlemek ve anlamaya çalışmak.

Bu sektör kavanozu sallayanlardan çok çekti. Bizler birileri hakkında zaten peşin fikirli olmaya müsait bir coğrafyada yaşıyoruz. Bir de üstüne birileri hakkımızda dedikodu çıkardı mı görün o zaman çarşı nasıl karışıyor.

Eğer uzlaşma ve birbirini dinleme imkanı olursa nelere vesile olduğunu aşağıdaki 3 saatlik sektörel istişare performansında görebilirsiniz.

İzlemek İçin Tıklayın!

Toplantı vesilesiyle federasyon ve dernek temsilcilerimiz aynı amaç uğrunda, Ankara'daki muhataplardan randevu alacak, ortak dertlerimize çözüm arayacaklar.

Son olarak halı temizleme (ya da yıkama) mesleğinin sorunlarını çözmek için çalışan değerli dostlarıma şunu ifade etmek istiyorum. "Elde var biz." Bu sektörü bir yere getirmek istiyorsak elimizde bizden, yani bayrak yarışında aynı amaç için koşan STK temsilcilerinden başka kimse yok. Gelin bir birimizi anlayıp, birbirimizin elindeki bayrağı daha ileri taşıyalım. Hep birlikte bu güzide mesleği hak ettiği statüye ulaştıralım.