Kıymetli meslektaşlarım;

Son zamanlarda halı yıkama mesleği ilgili Türkiye genelinde Dernekler ve Federasyon’un çalışmaları yanında mesleğimizi öz ve ana işi olarak benimseyen, bıkmadan, usanmadan, gece, gündüz demeden koşuşturan ve koşuşturmaya devam eden birçok projenin hayata geçirilmesinde ön ayak olan, çok kıymetli meslek büyüklerimizi buradan saygı, sevgi ve hürmetle anmak selamlamak istiyorum. Yaptıklarınız bu sektör var olduğu sürece unutulmayacaktır.

Öncelikle 3308 Sayılı Kanun kapsamında meslek sayıldık. Meslek standartlarımızın oluşturulduğunu ve geliştirilmeye devam ettiği müjdesini aldık Azem Başkanımdan.

Türkiye geneli kayıtlı 4.050 halı yıkamacı var. Kayıt dışından hiç bahsetmiyorum bile…

Ben Kocaeli'de halı yıkama işletmem ile 2007 yılından bu güne elimden geldiğince hizmet vermeye çalışıyorum.

İstanbul, Kocaeli, Bursa, Antalya ve en son gördüğüm kadarı ile Batman'da ve daha bilemediğim birçok ilde kayıt dışı ile mücadele için Devletin ilgili Kurumları ile sıcak ilişkilerin kurulduğu karşılıklı işbirliği içerisinde çok güzel çalışmalara imza atıldığını görmekten mutlu oluyoruz.

Kocaeli İzmit İlçe Belediyesinde Dernek yöneticilerimizin katkıları sonucunda; Belediye meclisinden 250 metrekarenin altında Halı Yıkama açılmaması ve bina altlarına ruhsat verilmemesi, oto ve halı yıkamaların birbirinden ayrılması, Ustalık belgesi istenmesi gibi şartlar ile ilgili Belediye Meclisi'nden karar çıkmıştır.

Bu karar mevcut işletmeler için değil, yeni açılacak olanlar için. Bu kararın Emsal bir karar olması için başta Kocaeli'nin bütün ilçelerinde ardından tüm Türkiye'de hayata geçirilmesini temenni ediyorum. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

Bu meclis kararı gelişi güzel yeni açılacak işletmelerin önüne geçecektir. Bu işi kaliteli yapmak isteyenlerin yapmasını sağlayacaktır.

Bu şartları yerine getiremeyecek yeni işletme açamayacak olan bu kişiler ister istemez fason yıkamaya yöneleceklerdir.

Eminim bu konu ile ilgili çalışmalar vardır.

Benim arzu ve isteğim fason yıkatan firmaların ve fason yıkayacak firmalar için vakit kaybetmeden standartlarının ve yerine getirmesi gereken şartların ve sorumluluklarının da belirlenmesi, Belediye, Vergi Dairesi ve gerekli birimlerle paylaşıp daha büyük sorun haline gelmeden adımları hızlı bir şekilde atılmasının gerektiğini düşünüyorum.

Buradan fasona karşı olduğumun anlaşılmasını istemem.

Sadece bu işi meslek olarak görüp hakkıyla yapan kişiler yaptığı gibi fason yıkayan ve yıkatan insanların da üzerlerine düşeni yapması gerektiğini düşünüyorum.

Hazır Devletin kurumları bizi muhatap almaya başlamışken.

Bu güzel çalışmaların sonucunda ne mi olacak? Diyenlere mesleğimiz itibar kazanacak, yapamayanlar meslekten çıkacak ve bir gün herkes emeğinin ve alın terinin karşılığını alacak.

Ama öncelikle tüm meslektaşlarımın bunları istemesi ve elini taşın altına sokması gerekiyor.

Kim bu meslek için; taş üstüne taş koyuyorsa Mevla’m onlardan razı olsun.

Hoş ve sağlıcakla kalın.

Niyazi Çakır