Uzun bir aradan sonra İstanbul'da sizlerle buluşmuş olmanın heyecanı içindeyim. Bir çok iş ortağımı,
arkadaşımı, okurumu ağırlama fırsatı bulduğum CLEANEURASIA TEMİZLİK VE BAKIM FUARI'nı dört günlük maratonun sonunda geride bıraktık.

Fuar ile ilgili izlenimlerimi ifade etmekte fayda görüyorum.

İlk olarak söylemeliyim, Aralık ayının ilk haftası fuar için eşsiz bir tarih. Daha önce 1 - 3 Aralık 2017'de PULLMAN Hotel'de düzenlediğimiz organizasyon da CLEANEURASIA gibi satış hacmi ve ziyaretçi profili açısından bereketli geçmişti. Daha önce Kriz mi fırsat mı? yazımda paylaştığım karşılaştırma grafiğinin güncel halini tekrar paylaşmak istiyorum.

Bu grafikte iki değer çok önemli.

Bir tanesi aralık ayında her yıl yaşanan düşüş. Tüm yıllar kıyaslandığında aralık ayında ciddi bir arama hacmi düşüşü gözlemliyoruz. Bu da temizlik sektörünün neredeyse her yıl aralık ayının başında dünya genelinde durma noktasına kadar gerilediği gerçeğini gösteriyor. Bakın bu grafik Google Trends içerisindeki dünya genelinde tüm temizlik sektörüyle alakalı yapılan aramayı kapsıyor. Yani inşaat temizliğinden halı yıkamaya, kuru temizlemeden oto yıkamaya, çamaşırhane hizmetlerinden diğer temizlik hizmetlerine tüm aramalar aralık ayında dip yapıyor. Siz Aralık ayında fuar yapmaya sektörün tüm paydaşlarını alıştırırsanız bu tarihin negatifleri bile pozitife döner. İnsanlar tatillerini yapmak için İstanbul'a akın edebilir. İster cadılar bayramı, ister paskalya isterse noel olsun insanlar bu fuarı tatillerinin öncesine koyar. 

Grafikteki ikinci önemli değer ise pandemi süreci ile son iki yılda yaşanan aram hacmi artışı ve geçtiğimiz ekim ayından sonra yaşanan hacim düşüşü. Bu grafikten de anlayacağımız üzere pandemi süreci sonrası oluşan hijyen hassasiyeti temizlik aramalarına olumlu yansımış fakat son iki ayda normale dönmüştür.

Temsiad ilk kez bir fuarda ev sahibi ve misafir oldu. Evet ev sahibiydik. Çünkü daha önceki fuarlardan daha fazla kendi bağlantılarımızı harekete geçirdik. Neredeyse tüm dostlarımız iş ortaklarını fuar hakkında bilgilendirdi, ziyaretçi çekti. Gelenlerin büyük bir çoğunluğu ülkemizden alışveriş yapmış, bizi bilen tanıyan insanlardı. Bu sebeple Temsiad fuarda OTF fuarcılığa rağmen ev sahibi idi. Aynı zamanda Temsiad misafirdi. Çünkü OTF fuarcılık fuar öncesi ve fuar esnasında Temsiad'ı hiç bir sorunla muhatap etmedi, hiç bir sorumluluğu TEMSİAD'a yüklemedi. Bizler de tıpkı katılım sağlayan dostlarımız gibi derdimizi OTF fuarcılık yetkililerine anlattık.

Tüm negatifleri bir kenara bırakacak olursak fuar tedarikçiler açısından başarılı olmuştur. Görüştüğüm dostların neredeyse tamamı satış hacmi açısından verimli bir fuar geçirdiğini ifade ediyor. Ekonomimizin gerçekten zor bir darboğazdan geçtiği şu günlerde fuarımız döviz girdisi açısından kıymetli işlere vesile olmuştur.

Ziyaretçi derneklerimiz ve sektörümüzün değerli medya kuruluşu konusunda hassasiyetlerimiz fuar yetkilileri ile paylaşılmış, organizasyondaki sorunların sonraki fuarlarda yaşanmaması adına notlar alınmıştır.

Size son olarak bir şey söyleyeyim. Farkında mısınız artık yapıcı eleştiri yapabilen, birbirine tahammül edebilen, birbiri ile kavga etmeyen yapılar kurduk. Medyamızın derneğimize, derneğimizin fuar şirketine nazı geçiyor. Artık sosyal medya çöplüklerine gömülmeye mahkum ağır hakaret içeren canlı yayınlar yok. Kalıcı haberler ve yazılar, doğru stratejiler ve kararlar, çalışkan dernekler ve şirketler var.

Dostlarımızın ittifakıyla masa-sandalye ile otel salonlarından her şeye rağmen kurumsal, profesyonel alanlara taşınan, dünya temizlik fuarlarını yöneten insanların imrenerek takip ettiği bizce başarılı bir fuarımız var. Kırgınlıklar giderilir, hatalar telafi edilir. Bizler topyekun CLEANEURASIA'nın misafiri ve aynı zamanda ev sahibiyiz.

Sevgiyle kalın.