Herkesin bir konu (Korona Virüs) hakkında konuştuğu ve konuşturulduğu bir ortamda farklı ne söylenebilir diye bir kaç gündür kafa yoruyorum. Uzmanlık alanım tıp değil, komplo teorisyenliği hiç değil. Uzmanlık alanım pazarlama ve stratejik yönetim. Bu alanlarda konuyla ilgili bir kaç tesbitimi paylaşmalıyım.

Geçici süre ile işletmesini kapatan bazı arkadaşlarımı oldu, bazı dostlarımız da bu süreci ticari anlamda kendini geliştirmek adına değerlendirmeye çalışıyor. Bugün 30/03/2020 ve sokağa çıkma yasağı ilan edilmedi. Sadece belli sektörlere kısıtlama getirildi. Olayın ekonomik anlamda ülkemize ne kadar zararı olduğunu şimdiden hesaplamak mümkün değil fakat sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde ciddi sorunlarla yüzleşmek zorunda  kalabiliriz. Tüm sektörler işinin başına geçtiğinde, yasaklar kalktığında olayın boyutunu, vehametini ve ciddiyetini anlayacağız. Ben de sizler gibi bugünlerin en kısa zamanda geçmesini umuyor ve temenni ediyorum. Peki bu durum karşısında nasıl bir  konum almalıyız? Temizlik sektörü önünü nasıl görmeli?

Ben firmamı herhangi bir yasak konulmadıkça kapatmayı düşünmüyorum. Nitekim temizlik sektörünün doktorluk gibi insan sağlığı açısından bu dönemlerde çalışmasını elzem buluyorum. Tabi hijyen koşullarına uymak kaydıyla.

Bazı sektörlerde eski düzen çöküyor. Yeni dünya düzeni kuruluyor. İster insan eliyle deyin, ister kader deyin isterseniz küresel bir güç deyin. Ne derseniz deyin bu süreç sonunda her işletme müşterisini ikna edebilmek için farklı argümanlar ortaya koymak zorunda kalacak. Buna hazırlık yaparsanız (ki bunun için yazıyorum) yeni düzende başarılı olan siz olacaksınız.

Değerli temizlik sektörü temsilcisi arkadaşım.
Artık sadece "halıları makine ile yıkıyorum" deme dönemi bitmiştir.
Artık sadece "halıları poşete koyuyorum" deme dönemi bitmiştir.
Artık sadece "havuz kullanmıyorum" deme dönemi bitmiştir.
Bu cümleleri farklı sektörler için de çoğaltabilirsiniz.
Artık sloganik cümlelerle insanları ikna etmek mümkün değildir.

Bazı işletmeler dezenfekte havuzlarını tekrar faaliyete sokmuş diye duydum. Her ailenin halısı için farklı bir havuz kullanırsan, hangi halıyı o havuza atacağını, ne miktarda hangi kimyasalı kullanacağını, ne kadar bekleteceğini ve havuzdan çıkardığın halıyı nasıl yıkayacağını bilirsen, halıları havuzda dezenfekte etmek senin için sorun olmaz. Bazı işletmeler parkurundaki makine sayısını artırdı. Bazı işletmeler kullandığı poşetin insan sağlığı açısından tehlikelerini sorgulamaya başladı. Bazı işletmeler kullandığı kimyasalın sertifikasını, içeriğini sorgulayarak alıyor. Şuanda insanlık hijyen konusunda normalin ötesinde bir farkındalığa sahip. Siz siz olun, bu konuya bugünden çalışın. Makineci ürettiği makineye, kimyacı ürettiği kimyasala, halı yıkamacı yıkadığı halıya iki kez baksın. Gerçekten hijyen üretiyor muyuz? Bunu nasıl ölçüyoruz?

Bu soru 2014 yılında TÜBİTAK TEYDEP kapsamında Uludağ Üniversitesi ile birlikte geliştirdiğimiz multifonksiyonel halı yıkama makinesi projesinde karşımıza çıkmıştı. Evet biz halıları yıkıyoruz fakat hijyeni nasıl ölçümlüyoruz. Halıları hijyenik hale getirmekte ölçütümüz neydi? Bunu hangi ölçüm cihazı ile ölçüp neye göre başarılı sayacaktık? Burada yaptığımız testlerden üçünü paylaşıyorum. Bu testler toplam bakteri testi, sabun kalıntı testi ve küf testi idi. Test sonuçlarını proje dosyasında bulabilirsiniz. Bir ev hanımını mis gibi kokan halı ile artık kandıramazsınız. O halıların gerçekten mis gibi temiz olması gerekiyor. Kendinizi de kandıramazsınız, çünkü yaptığınız iş, birilerinin konforunu-sağlığını-hayatını kaybetmesine neden olabilir. Neticede işinizi kaybetmenize de sebep olabilir.

Toplum hijyen konusunda bu denli hassas iken doğru yönlendirmeler ile sektöre rahat nefes aldıracak açıklamalar yapmak gerekir. Sektörümüzün güçlü sivil toplum kuruluşu alt yapısı bulunmaktadır. Çeşitli vesilelerle kamuoyu bilgilendirilmeli, temizlik sektörünün ehemmiyeti ortaya konmalıdır. İnsanlar şuanda evlerinde halılarını kirletmeye devam ediyorlar ve önünde - sonunda o halılar sizlerin önüne gelecek. Nasıl taşıyacak, sevkedecek, çırpacak, yıkayacak, sıkacak, asacak ve paketleyeceksiniz? Bunları yaparken veya yaptırırken hangi prosedürleri uygulayacaksınız? Bunun planlamasını şimdiden yapmak lazım.

Hepinize sağlıklı, bereketli günler dilerim.