Röportajın konusu digital olunca, röportajın gerçekleştiği andan, yayın anına kadar digital çağın tüm nimetlerinden faydalandık.

“Halı Yıkamacıların İhtiyaçlarına Odaklandık!”

Özge: Merhaba, www.garmak.com.tr sektörel pazaryeri projesi nereden aklınıza geldi?

Halı Yıkama Esnafı 3 Memuru Rehin Aldı! Halı Yıkama Esnafı 3 Memuru Rehin Aldı!

Rıdvan Bektaş: Merhabalar. Uzun zamandır halı yıkama sektörünün birkaç sorununa odaklanmış durumdayız. Bunların en başında halı yıkama işletmelerinin kullandığı ekipmanlar ve makinelerin bakım - onarımı esnasında yalnız kalmaları oldu. İşletmeler kullandığı makinede acil bir yedek parçaya veya bir sarf malzemeye ihtiyaç duyduğu zaman, tüm bu ürünlerin hepsini bir arada bulabileceği bir işletme arıyor. Genelde yerel tedarikçilerden piyasa fiyatının üzerinde temin edilen standart yedek parçalarda fahiş fiyatlar ödeniyor. Veya fiyatına göre düşük kalite ürünler tedarik ediliyor. Tedarikçi tarafında da muhataplar tam manasıyla kurumsal bir tedarik deneyimi yaşamıyor. Biz işte tam da bu noktada iş ortaklarımızın internetten anında ürüne ulaşabilecekleri bir hizmetin insanların bu sorununa çözüm olacağını düşünerek 2020 yılı içerisinde bir çalışma başlattık. İlk etapta kendi yedek parçalarımızı satma niyeti ile başlattığımız proje bizi buralara kadar getirdi. Niyetimiz 2020 yılı içerisinde yapılacak fuara bu çalışmayı yetiştirerek sunmaktı. Fuarın ertelenmesi, döviz kurundaki dalgalanmanın fiyatlara yansıması derken bugüne kadar sistem üzerinde ciddi emek sarf ettik. Ve 1 Mayıs 2022 günü emeği ile para kazanmaya çalışan bu güzide sektörün temsilcilerine emek ve dayanışma günü hediyesi niyetiyle sitemizi sunmaya karar verdik.

“10’dan fazla tedarikçi…”

Sektörel pazaryerinden kastınız nedir tam olarak?

Ülkemizde temizlik sektörüne ve özelde de halı yıkama sektörüne hizmet veren birçok tedarikçi arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızdan bazıları ile zaten devam eden iş birliklerimiz vardı. Biz çerçeveyi biraz daha geniş tutarak yıl sonuna kadar 10'u geçecek şekilde tedarikçi dostlarımızın ürünlerini, sarf malzemelerini, yedek parçalarını satabilecekleri bir ortam oluşturduk. Yani halı yıkama esnafı pazara girip tüm ihtiyaçlarını, hem de direkt muhataplarından temin edebilecek.

“Sadece Ekonomiye Değil Sosyal Hayata da Kazanç Sunacak”

Hali hazırda zaten pazaryerleri varken ve bu pazaryerleri büyük reklam bütçeleri ile işini yapıyorken sektörel pazaryeri açmak sizce ne kadar başarıya ulaşır?

Ben aslında sektörel pazaryerlerini butik AVM'lere benzetiyorum. Aslına bakarsanız o büyük pazaryerlerinde bazı tedarikçilerimizin zaten birer dükkanı bulunuyor. Fakat arada ciddi komisyonlar ödendiği için tüm ürünler orada sergilenemiyor veya biraz pahalı oluyor o mağazalarda. Yine büyük pazaryerleri herkese hitap ediyor. Çok kalabalık olduğu için bazı AVM'lere gitmek istemez ya insan. Çok yürümek yorar insanı. Sektörel pazaryerine gelen misafirlerimiz tamamen kendi ihtiyaçlarını hem de ekonomik fiyata bulacak. Hepsine aynı adresten ulaşacak. Aynı zamanda dostlarımız bu sayfada online eğitimleri, sektörel kitapları ve başka sayfalarda bulamayacakları fikirleri bulabilecekler. Ben sektörel veya tematik pazaryerlerinin başarılı örneklerini de inceledim. Bence gerçekten eski alışılagelen alış-veriş dönemini kapatacak bir proje oluşturduk. Daha sayfa açılmadan başarıya ulaşmış bir proje.

“Her zaman en uygun fiyatı verecek bir sistem!”

Kampanyalar, indirimler, özel hediyeler olacak mı?

Olacak tabi. Biz özellikle satışa sunulan ürünlerin piyasa fiyatını takip ederek istikrarlı bir şekilde fiyatlama yapan bir sistem kurduk. Ülkemizde her şeyin fiyatı dövize endeksli değişim gösteriyor. Bu değişiklikler esnasında bazı işletmeler hesaplanabilir maliyetlerinden dolayı istikrarlı fiyat sunabilirken bazı işletmeler bilerek ya da hata ile fiyat şişirip fahiş rakamlar sunabiliyor. Kurduğumuz satın alma alt yapısı ile sürekli ve düzenli uygun fiyat veren bir yapı üzerine odaklandık.

“1000’den fazla ürün!”

10 tedarikçi dediniz. Verebileceğiniz başka rakamlar var mı?

İlk etapta 10'un üzerine çıkarma hedefi koyduk kendimize ve bu rakamı daha da artıracağız. 1 Mayıs'ta https://garmak.com.tr sayfası açıldığı anda 300'den fazla ürün hazır olacak. Yıl sonuna kadar bu rakamın 1.000'i geçeceğini ön görüyoruz. Site büyüdükçe halı yıkama sektörünün hem hırdavatçısı, hem de tedarik merkezi olacak bir yapıya evirilecek.

“Hem Ekonomik, Hem Hızlı!”

Halı yıkama işletmesi sahiplerine son olarak neler ifade etmek istersiniz?

Kendisini ve işletmesini geliştirmek isteyen tüm iş ortaklarımıza gerekli hizmeti ve alt yapıyı sağlayacak olan bu pazar yerinde gezmekten keyif almaları için elimizden geleni yapacağımızı ifade edeyim. Makinesini geliştirmek isteyen de işini kendisi görüp tamirini kendi imkanları ile yapmak isteyen de bu sayfada çok şey bulacak. Zaten işin mutfağında olan halı yıkama işletmeleri işin tam merkezinde olacak ve o mutfakta aradığına daha kaliteli, daha kolay, daha ekonomik ve daha hızlı ulaşabilecek.

Belki kendi ürettiği spesifik ürünleri burada satmak için de sitemizi kullanacak.

Hepinizi 1 Mayıs itibariyle https://garmak.com.tr 'ye bekliyoruz.

Editör: TE Bilişim