Değişim olmadan gelişme olmaz.

Değişim olmaksızın ilerleme olmaz.

Dolayısıyla değişmeyenler, hiçbir şeyi değiştirmezler.

Bilimin ilimin öğrenmenin amacı gerçeği keşfedip aydınlığa gitmektir.

Değişim kaçınılmazdır! Gelişim ise insanların hür iradesine bağlıdır.

Güçlenen küresel rekabet şartları her geçen gün kar oranlarımızı düşürmektedir. Daha iyi sonuç almak istiyorsak asıl olan zorlaşan şartlardan daha çok araştırma, daha çok AR&GE, daha çok inavasyon, tabii ki dünya ölçekli gelişmeleri takip edip, daha çok çalışmalıyız!

Halı temizleme sektörü gibi çok önemli, çok değerli, bir o kadar da zor bir mesleği icra ediyoruz. Bu mesleğin bizlere kazandırdığı bilgi, tecrübe ve sabır karşılaştığımız her türlü olumsuzluğun üstesinden gelecek gücün kaynağını oluşturmaktayız. Bunu ancak daha çok AR&GE, daha çok araştırma, daha çok çalışmaya bertaraf edebiliriz.

Başta teknoloji olmak üzere etrafımızı çevreleyen birçok şey dünyamızda ve ülkemizde sürekli değişim gösteriyor. Zaman durmayacağına göre değişimde kaçınılmaz oluyor! Bu sektörün gelişmesi için çok çalışarak önce kendimizi, sonra çevremizi ve paydaşlarımızı, firmalarımızı en önemlisi de sektör içinde kalıplaşmış fikirleri değiştirmeliyiz!

Bu tür fikirlere sahip olanları değiştirebilmek bireysel çabalarla tek başımıza sağlayabileceğimiz bir değişim süreci olamaz. Burada değişime ayak uydurmayanlar veya uyum gösteremeyenler, bulunduğu ortamın ve zamanın hiç değişmeyeceğini görür.

Değişen koşullara uyum göstermek yerine mevcudu korumaya çalışırlar. Bizim sektörümüzde de istisnalar hariç olduğu gibi hiç değişim göstermediği halde hemen suçluyu ararlar. İlk buldukları suçlular genelde dernek başkanları, fiyat tarifeleri…

O zaman senin sitemkâr davranışlar gösterdiğin kişilerin sana şu soruyu sorma hakları doğar: “Sen işletmendeki fiziki şartların %80’ini tamamladın mı?” tamamlamadıysan gölge etme!

Onlara şunu bunlara hatırlatmakta fayda mülahaza ediyorum. Bizim cenahlar bilir o zamanki teknoloji de otomatik makine takoz ot fırçası, sıkma bulabilirsen tambur, toz alma kürek sapı, halı şampuanı krem deterjan veya arap sabunu, klor kireç kaymağı, halı askılığı ahşap direkler, kurutma odun kömür zeytin çekirdeği, tabi en önemli kurutma metodu rüzgar essin diye Mevla’ya yalvarmak! Servis aracı eğri bacak skoda, üç tekerlekli araba; benim de kullandığım at arabası, halı yazılım kara kaplı defter…

İşte PHTYD’den önce sektörün hali buydu! Şimdi değerlendirme sizlere ait!

Bu kadar değişim varken değişmiyorsanız kendinizi sorgulamalısınız.

Değişime ayak uydurmak dediğim şey sadece kopyalamak değil, yanlış anlaşılmasın.

Gez, gör, dolaş, AR&GE’ye, inovasyona önem ver!

Günü kurtarmakla meşgulken şunu diyorsan, ben teknolojinin son sistemlerini kullanıyorum.

Her şeyi de ben bilirim!

Rekor üstüne rekor kırarım!

Bende diyorum ki: “Sen hiçbir şey bilmiyorsun”.

Teknoloji denen şeyin sonu yok!

Egale edilmeyen ve kırılmayan rekorda yok!

Sözün özü değişim zaten kaçınılmazdır!

Önemli olan gelişmektir.

O da size kalmış…

Saygılarımla,

Azem Kökez

Phtyd Kurucu Başkanı