Koku insanda hatıraları canlandırmada çok üst düzey bir  tetikleyicidir. Çocukken aldığımız kokular o anki haleti ruhiyemizle kodlanır, iyi veya kötü olarak kaydedilir. Daha sonra alınan benzer kokularda çocukluğa ışık hızında geçiş yapılarak hisler ani değişime uğrar. 

Kunduradan aldığım Nuri Leflef kundura cilasını ayakkabıma sürmeye başladığım o an 20-25 yıl önceye ışınlanmış gibi oldum. Erzurum Cumhuriyet Caddesinde ayakkabılarımı boyattığım günlere. Kavaflar çarşısından yeni aldığım ayakkabı kokusuydu bu. Film şeridi gibi gözümün önünden geçerek beni ışık hızında bir Erzurum yolculuğuna çıkardı. 

Algı Gerçektir* isimli eserde kokunun insan hafızasını canlandırma etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığına dair bir dizi deneyler anlatılmış. İşin o kısmını burada detaylandırarak vaktinizi almayacağım. Merak eden arkadaşlara kitabı okumalarını öneririm.

Gelelim halı yıkamadaki parfüm kullanımına. Parfüm temizlik sektörünün profesyonellerinin çoğunun kullanmadığı bir ürün. Hatta kullanılmaması gerektiği mücadelesi verilen bir konu. Çünkü temizlik kokmaz.

 Peki bu güzel kokuyu sevmemize engel midir? Tabi ki değildir. Pis kokmamak bir insani vasıftır. Temizliğe alamettir. Kirli kokuları örtme amaçlı olmadığı sürece güzel koku kullanmanın hiç bir sakıncası yoktur. Hemen bir parfüm veya kolonya ile ortamın havasını değiştirebiliyorsunuz. Bu iyi bir şey.

Biz geçtiğimiz yıl halı yıkama sektöründeki iş ortaklarımızın ısrarcı yönlendirmeleri ile bir ürünümüze otomatik parfümleme sistemi entegre ettik. Bazı iş ortaklarımız bu özelliği kullanmasa da sistem hava basıncı ile halı parfümü tüketimini azalttığı gibi parfümün halıya işlemesini sağlıyor. Fakat burada benim de hoşuma gitmeyen bir konu var. Eğer firma halısını temiz yıkamıyor ise bu özelliği kullanarak halıya temizlik efekti verebilir. Bir de aynı zamanda sentetik esansla üretilmiş parfümler insan sağlığına ciddi anlamda zararlıymış. İsteyen arkadaşımız Prof. Dr. Nazan Apaydın DEMİR hanımefendinin konuyla ilgili makalesini** okuyabilir. 

Yaptığım işin içime sinmesini, ideolojik olarak çelişkiye düşmemeyi önemsiyorum. Biz yaptığı iş gereği insanlığa hiç bir zararı olmayan hatta tamamen faydası olan bir sektörün temsilcileriyiz. Eğer ürettiğimiz ürün veya hizmet insan sağlığına zarar verecekse, hatta bir insanın bile ciğerlerini deforme edecekse o işi içime sinerek yapamam.

Sizlerin yönlendirmeleri ile yaptığımız otomatik parfümleme aparatı, "korona günlerinde" ciddi anlamda bir boşluğu doldurmuş görünüyor. Parfüm yerine dezenfektan kullanarak halıyı poşete girmeden önce bakteri ve virüse karşı koruyabilir ve halı serildikten sonra bile ev hijyenine katkı sağlayabilirsiniz. Bazı dezenfektanlar uygulandıktan sonra bir kaç güne kadar etkisini yitirmediğini test kitleri ile tesbit ettik.

Bu konuda sizin görüşünüz nedir? Sizce halı yıkamada halı parfümü kullanılmalı mıdır?

*Aradhna Krishna - Algı Gerçektir (Beş duyu satınalmada davranışlarını nasıl etkiler?) 1. Baskı, Ka Kitap, Temmuz 2016

**https://www.labmedya.com/sentetik-kokular