Merhaba Sevgili Meslektaşlarım,

Öncelikle hepinizin geçmiş bayramınızı kutlar, geç gelen sezon çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Bu gün okumuş olduğum bir yazıya istinaden bu yazıyı yazma ve köşemde yayınlama gereği duydum.

Malum görüldüğü gibi İçişleri Bakanlığının yayınlamış olduğu 29 Nisan - 17 Mayıs tarihleri arası tam kapanma döneminde tam kapanma söz konusu olmadan Türkiye’nin köklü derneği PHYTD çalışmalarına aralıksız devam etti.

Gerek İçişleri Bakanlığı, gerek Cumhurbaşkanlığı, gerek Valilikler ve ilgili Kaymakamlıklarla İl il yazışmalarla birlikte dilekçelerimizi, Derneklerimiz öncülüğünde tüm makamlara verdik.

Buraya kadar dernek olarak taşın altına elimizi koyduk ama maalesef Devlet biz halı yıkamacıları muhatap almadı.

Şimdi dernekler beklentileri karşılayamadı yazınızı okuduktan sonra Sayın Tedarikçi Bey’e ithaf en: “Acaba Devlet biz halı yıkamacıları neden muhatap almadı?” sorusunu soruyorum.

Oysaki Cumhurbaşkanımız Covit 19 tedbirleri kapsamında, maske, mesafe, temizlik (MMT) söylemlerinde “Temizlik” kavramında bizler öncü olabilirdik.

Oysaki lojistik anlamında vardık ve işletmelerimizi hiçbir müşteri ziyaret bile etmemişken rahat bir şekilde çalışmak varken devlet muhatap aldığı sektörlere izinleri verdi.

Yıllarca sizin de üye olduğunuz PHTYD olarak kayıp kaçağı önlemek için yapmış olduğumuz çalışmalarda hep eleştirilen taraf olduk.

Oysaki Türkiye’deki halı yıkamacıların %80’i işletmelerini devlet nezdinde resmi kılmış olsaydı ve çalıştırdıkları personelleri yine devlet nezdinde resmi çalıştırıp;

Türkiye’deki işsizlik rakamlarını sırtlanmış olsaydık emin olun devlet bizi her zaman tanıyacaktı.

Şimdi saygı değer her iki tedarikçi dernek üyeleri ve başkanlarına bir soruda ben sormak istiyorum!

Kurmuş olduğunuz tedarikçiler derneği ve dernek üyeleri sn. iş ortaklarınız olan halı yıkamacı esnaflarına ürün satarken,

Neden vergi levhası sormadınız?

Neden faturasız ürün sattınız?

Emin olun sadece o faturalarla ödenen KDV’lerle bile devlet bizi tanıyabilirdi.

Evet, MARHALFED Başkanı Sn. Bahattin Ersönmez’in dediği gibi sizlerin de senaryosunu yazdığı halı yıkama filmindeki rolleriniz sayesinde 17 gün boyunca kapandık.

Keşke kurmuş olduğunuz tedarikçiler derneğiyle, bizlerin sizlere vermiş olduğumuz destek gibi sizlerde bizlerin çalışmalarında birlik ve beraberlik sağlayarak kişi ayırt etmeksizin çalışmış olsaydınız.

Bu rolde başarıyla oynansaydı inanın kazanan biz halı yıkamacılar ve sektör ortaklarımız siz tedarikçiler olacaktı.

Sözlerimi bir atasözü ile bitirmek istiyorum "Bir musibet bin nasihatten iyidir" umarım bu yaşanan olaylardan biz halı yıkamacılar ve siz tedarikçi firmalar ders çıkarırız da yapılan hataları göz önünde bulundurup sektör adına gereken çalışmaları yaparız.

Saygılarımla

M. Akif ARZUTİ