Bu yasayla beraber sektörümüze bazı zorunluluklar geldiğini vurgulayan PHTYD Kurucu Başkanı Azem Kökez, “Biliyorsunuz 2017 yılından bu yana Ustalık ve Kalfalık belgeleri olmayan kişiler işletme ruhsatı alamıyor.

Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Halı Parfümü Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Halı Parfümü

Ekim 2020’de gerçekleşen 31. Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında Bakanlığı’nda iştirakiyle alınan kararlar neticesinde, halı temizleme sektörü meslek dalı ayrı bir sıra olarak sınıflandırıldı ve karar Resmi Gazete’de yayınlandı.  

Yayınlanan kararda halı yıkama “182. Konaklama ve Seyahat Hizmetleri” meslek dalının altında 68. sırada “Halı Temizleme ve Bakım” 69. sıradaysa “Kuru Temizleme” olarak yasallaştırıldı. Halı Yıkama mesleği alan dışı meslek dalı sıralamalarının altındaydı. Bu yasa ile beraber halı yıkama kendi sırasına sahip oldu” dedi.

“Ak Saç, Kara Saç Fark Etmez! Yeter ki sektör kazansın!”

Çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Kökez, “12 Şubat 2021 tarihinde Ankara’da MYK ve Keskin müdürleriyle yapılan görüşmede de belirttiğim gibi sektörümüzün meslek dalına girmesi büyük kazanımdır. Bu sonuç PHTYD’nin yıllardır sarf ettiği çabaların ürünüdür. İşimiz burada bitmiyor. İster ak saçlı olalım, ister kara saçlı biz sektör için çalışmaya devam edeceğiz. Yeter ki kazanan sektör olsun!” dedi.

Devam eden çalışmaları hakkında da kısa bir bilgi veren Kökez, “Sektörümüzün belgelendirme, ölçme ve değerlendirme aşamasına geçmesine ramak kaldı. Yaptığımız çalışmalar sonuçlandığında mesleğimizin standartları da yasallaşacaktır” dedi.

Son olarak başvuru esnasında dikkat edilmesi gereken hususu bir kez daha hatırlatan Kökez, “Meslektaşlarımızın bundan sonra kalfalık ya da ustalık belgesi alırken müracaat esnasında 68. Sıra olarak belirtmeleri gerekmektedir” dedi.

Editör: TE Bilişim