Değerli Meslektaşlarım

Ülke genelinde Halı Temizleme sektöründeki işletmelerin %80’i kayıt dışı ve işletme ruhsatına sahip değildir. İşletme ruhsatına sahip olmayan bu işletmeler ilgili kurumlarda kayıdı olmadığı için denetime tabii olmamakta ve faaliyetlerine devam edebilmektedirler. Bu işletmeler de atık sularını ve kimyasallarını doğaya bırakmaktadır.

Bu durumun hem resmi olarak hem de manevi olarak sorumlulukları vardır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetim yapıldığı takdirde işletmenin atık su ve kimyasalları incelenmekte ve olumsuzluk durumunda cezai işlem uygulanmaktadır. Manevi sorumluluk olarak da insanların ve canlıların sağlığı için risk ve tehlike oluşturmaktadır.

Bulundukları yerde kanalizasyon sistemi olmayan işletmeler bu tür cezalardan ve iş yerlerinin kapanmasını önlemek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Çökertme Havuzu ve Sızdırmazlık projesi çıkartmalıdır. Bu proje geçici olduğu için yüksek bir meblağ çıkmamaktadır. Projeye göre yapılan Çökertme Havuzu denetime tabii tutulduktan sonra aynı kuruma onaylatılmaktadır. Çökertme Havuzuna dolan atıklar bulundukları il veya ilçedeki su ve kanalizasyon idaresine bakan kurum ile anlaşmalı bir vidanjör tarafından makbuz karşılığı ve resmi atık tesisine boşaltıldığına dair belge ile boşaltılabilmektedir. Dileyen işletmelerde sabit veya portatif Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onaylı arıtma tesisi kurabilmektedir.

Bazı bölgelerde kimyasal atıkların kanalizasyona verilemeyeceği sanılmaktadır. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığından aldığım bilgi Kanalizasyon sistemi olan yerlerde kimyasal atıkları bertaraf edecek olan Çökertme Havuzu atıkları kanalizasyon sitemine verilebilmektedir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğaya bırakılan kimyasal ve materyaller konusunda tutumu nettir ve taviz vermemektedir. Cezai ve hukuksal müeyyideler ile karşılaşmamak için tedbirleri almak ve durumundayız. Alacağımız tedbirler hem maddi hem manevi olarak sorumluluğumuzdur. İşletmelerimizin yaşamasını sağlamak ve çevremizi, doğamızı, canlıları koruyup gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmak bizim sorumluluğumuzdur.

Bu yazının ana kaynağı Çevre ve Şehircilik Bölge Müdürlüğü ile yaptığım görüşmedir. Bilgiler kendilerindendir.