Bulunduğum sektör gereği boşa su tüketimi konusunun ülkemizde çok dikkat edilmeyen bir konu olduğunu söylemem gerek. Biz bu konuda ürettiğimiz makinelerde seçtiğimiz pompadan nozullara kadar su tüketimini minimize etmeye gayret ediyoruz. İstiyoruz ki oluşturmak istediğimiz hijyen, kullanacağımız suyun kirlenmesine ve geleceğin suyunu şimdiden harcanmasına neden olmasın.

Sektörümüzdeki bazı işletmeler kullandığı aşırı çamaşır suyu ile zehirlediği suyu kanalizasyona veriyor. Bir halıyı temizlemek için yüzlerce litre su kullanıyor. Zamanı biraz geriye sarmak gerekirse 2004-2005 yıllarında oluşturulan su kullanım hassasiyeti belediyelerin sokakta araç-halı yıkanmasını yasaklaması sonucu halı yıkama sektörü patlama yapmış, bir çok halı yıkama işletmesi kurulmuştu. Bence halı yıkama işletmeleri o dönemde amaçlanan su tüketimini azaltmak olgusunu unutmamalı ve kendilerine misyon edinmeli. 


Biz geçen yıl ABD'de üretilen vakum sistemlerinde kullanılan az tüketime sahip sprey nozulları üretip makinelerimize entegre ederek yıkama makinelerimizdeki su kullanımını azalttık. Ayrıca halıyı su kullanmadan tozundan arındıran iki adet makine ürettik. (Halı çırpma makinesi, otomatik süpürge makinesi) Bu makineler sayesinde ıslak yıkamadan önce ve sonra yapılan toz alma işlemleri ile yıkamada oluşacak aşırı su tüketimi minimize edilmeye çalışıldı.

Su kullanımını azaltmak konusunda en beğendiğim icadlardan birisi bulaşık makinesidir. Aşağıda bu konu hakkında enfes bir belgeselin tanıtımı var. Bu tanıtıma sponsor olan bulaşık makinesi deterjanı finish'i de böyle bir projeye destek olduğu için tebrik ediyorum.

İyi seyirler dilerim.

25 Litre | 5 Dakika

https://www.youtube.com/watch?v=nqZ0b6X_6Vs&feature=emb_logo