Günümüzde hem bir ihtiyaç hem de evin dizaynına, döşemesine şıklık katan bir öğe olarak kullanılan halı vazgeçilmezliğini koruyarak kullanılmaya devam etmektedir.

Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Halı Parfümü Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Halı Parfümü

Halı kullanımı çok eski çağlardan beri süregelen ve kesintisiz devam eden bir alışkanlıktır. Günümüzde hem bir ihtiyaç hem de evin dizaynına, döşemesine şıklık katan bir öğe olarak kullanılan halı vazgeçilmezliğini koruyarak kullanılmaya devam etmektedir.
 
            Seri imalatın olmadığı, makine'nin dokuma zanaatında kullanılmadığı eski zamanlarda, halı dokumacılığı hem değerli bir meslek hem de kültürün taşıyıcısı bir öğe olarak önemli bir figürdü. Halıya işlenen her bir desenin kendine has özelliği ve anlamı olduğu; her bir işlemenin bir duyguyu bir imgeyi ifade ettiği bilinmektedir. Dolayısıyla halı salt bir ev metaı ya da sadece bir materyal olarak görülmezdi. Ancak seri imalatla birlikte halı bu özelliğini yitirmiş deseniyle, işlemesiyle çok fazla anlam içermeyen sadece göze hitap eden bir ev aksesuarı işlevine hapsolmuştur.
 
            Günlük kullanıma gün geçtikçe daha çok giren halı, temizlenme işlemi açısından insanoğlunu meşgul eden bir konu haline gelmiştir.  Hemen her evde her odada bulunan halı evdeki diğer materyallerden daha çok kirlenmektedir. Diğer eşyalara nazaran daha çok temasın sağlandığı materyal halıdır. Yanı sıra bünyesinde yapısı gereği en çok mikrop ve bakteri barındıran materyal da halıdır. Bu nedenle de temizliğine en çok önem verilmesi gereken ev materyalleri arasında halı birinci sırada gelmektedir. 
 
            Halı temizliği iki açıdan önemlidir. 
 
            Birincisi sağlık açısından...
 
            İkincisi de halının özelliğini kaybetmeden uzun yıllar kullanılabilmesi yönünden...
 
            Bu iki hususu birden gözeterek ve ikisinin de sağlanacağı şekilde bir temizleme işlemi için günümüzün teknik imkanları fazlasıyla yetmektedir. Ancak teknik yeterlilik bu iki noktayı gerçekleştiren bir yıkama ve temizleme işlemini gerçekleştirdiğimiz anlamına maalesef gelmemektedir. Zira temizleme işlemi hala büyük oranda tüketicinin kendi ilkel imkanlarıyla sağlanmaktadır. Ancak eğilim hızlı bir biçimde halı yıkama ve temizleme işini üstlenmiş firmalar üzerinden gerçekleştirme yönünde seyretmektedir. Çünkü şehir hayatı ve şehrin modern mimarisi bunu tüketici istemese de zorlamaktadır
 
            Firmalar üzerinden yapılan temizlik ve yıkama işlemi de iki nedenden dolayı istenen düzeyde olamamaktadır. 
 
            Birincisi hizmet üreten firmaların donanımı sağlama noktasındaki yetersizliği. Ki bu yetersizliğin en başat nedeni bilinçsiz bir rekabetle ucuza hizmet üretme yarışıdır. Ucuza hizmet üretmeyi hedef edinen bir anlayışın yeterli donanımı sağlaması olanaksızdır. İkincisi de tüketicinin yeterince bilinçli olmayışı. Bunun da birinci sebebi hizmet üretenlerin ürettikleri hizmetin önemini kendi dünyalarında kavramamış olması ve bunu tüketiciye anlatamamasıdır.
 
            Halı yıkama işi henüz sektörsel anlamda olgunlaşma evresine girebilmiş değildir. Bir sektör olarak kabulü hususu dahi tartışma götürecek kadar belirsizlik yaşıyorken halı yıkama işinin kısa vadede olması gereken noktaya gelmesini beklemek abartılı bir iyimserlik olur.  Ancak şu bir gerçektir ki her geçen gün ağır da olsa gözle görülür gelişmeler yaşanmaktadır. Özellikle makineleşme konusundaki gelişmeler sektörsel bir tanımlamaya doğru gidişi hızlandıracak önemli parametrelerdendir. 
 
            Şurası bir gerçektir ki; hangi iş olursa olsun, piyasa değerini arttıran, onu prestijli hale getiren, tüketicinin gözündeki yerini saygın kılan en önemli faktörler, ilgili iş kolundaki üretenlerin tutumlarıyla, davranışlarıyla ve ürettikleri değerlerle alakalıdır. 
 
            Bilinci yüksek iş üretenlerin, tüketicisinin de bilinci yüksek olur. Bu yönüyle üretici tüketici bilinci arasında doğru orantılı bir kolerasyon vardır. Halı yıkama işini icra edenlerin eğitim seviyelerinin ortalaması yükseldikçe işin tüketici nezdindeci saygınlığı da artacak ve sektörsel bağlamda süreç hızla tamamlanmaya doğru ilerleyecektir. Öyle görünüyor ki ikinci üçüncü kuşakların eğitim seviyesinin artması sonucunda gelişmeler hızla sürmektedir.
 
            Özellikle makineleşme konusundaki gelişmeler işi ciddiyetle yapanların gelecekte daha iyi konumlara gelişini sağlayacakken, sıradan bir bakışla ve zihniyetle iş yapanların da elenmesini hızlandıracaktır. 
 
            Kanaatimce halı yıkama işini meslek edinen ve bu alanda var olmayı ciddiyetle arzulayanların kısa vadedeki en önemli vazifesi, tüketicinin daha iyi tercih ortaya koymasını sağlamak adına  bilimsel, somut, nesnel ve inandırıcı kriterleri tüketiciye taşımasıdır. Zira hala tüketicinin tercihini belirleyen en büyük faktör fiyattır ve bu da ucuz olana yöneliktir.
 
            Tüketicinin tercihini koymada fiyatın tali planda kaldığı her sektör başarılıdır ve saygındır. Bunu sağlayamayan her sektör güdük kalmaya mahkumdur ve geleceği yoktur. 
 
            Tüketicinin tercihinin nasıl gelişeceğini belirleyen de üreticilerin tercihleridir.
 
            Bu nedenle her sektörün aktöreleri şunu çok iyi bilmeliler ki işlerinde yaşadıkları sektörsel sıkıntılarının nedeni bizzat kendileridir. Bütün hataların yanlış ve eksikliklerin sebebini önce kendinde aramayanların doğruyu bulması beklenemez.

Editör: TE Bilişim