Halı yıkama hizmeti, Türkiye'de son yıllarda bir sektör haline geldi. Her meslek dalında olduğu gibi bu konuda da 'merdivenaltı' diye tabir edilen yerlerde bu işlemlerin yürütülmesi birçok kişiyi mağdur etti. Kimisinin halısı kayboldu, kimisinin ise iyi temizlenmedi. Hatta daha da kirletildi.
İşte tüm mağduriyetlere son vermek için bu hizmet dalı da 3308 sayılı Meslek Eğitim Kanunu kapsamına alındı. Böylece halı yıkama hizmeti işin ehli olan sertifikalı halı yıkamacılara verildi. Hizmetin bu kanun kapsamına girmesinde büyük rol oynayan Halı Temizlemeci İşadamları Derneği (HALTEMDER), İzmir ve Ege Bölgesi'nde sektöre sahip çıkıyor. 2 yıl önce kurulan derneğe üye firma sayısı günden güne artıyor. Yüzlerce halı temizleme işi yapan mekanın bulunduğu İzmir'de, bu hizmetin yasal ve sertifikalı ehil kişilerin elinde olması için mücadele veren HALTEMDER yönetimi, sektörde hizmet veren firmalara birlik çağrısında bulundu.

2 YIL ÖNCE KURULDU

PHTYD 19. İstişare Toplantısında 2. Gün PHTYD 19. İstişare Toplantısında 2. Gün

Çalışmalarını Yeni Asır'a anlatan Halı Temizlemeci İşadamları Derneği (HALTEMDER) Başkanı ve İTO Meslek Komitesi Üyesi Şakir Akyüz, 'Halı yıkama konusunda yaygın olan merdivenaltı halı yıkamacılıktan dolayı müşteriler mağdur edildi. Bu sorunların yaşanmaması ve müşterilerimize daha kaliteli hizmet sunmak amacıyla iki yıldır HALTEMDER çatısı altında faaliyet gösteriyoruz. Derneğimiz vesilesiyle üyelerimizin tamamı kalfalık belgesi aldı. Ustalık belgeleri içinse yasal işlemlerin hazırlığı sürüyor. Bu süreçte üyelerimize hijyen, kişisel iletişim ve kurumsallaşma eğitimleri verildi. Eğitimler sonucunda üyelerimizin tamamı gerekli bilgi ve becerilere sahip, yetkin kişiler olarak sektörde hizmet vermeye başladı. Girilen bu yolda tüm amacımız müşterilerimize ve ailelerine sağlıklı, hijyenik ve kaliteli bir ortam sunmaktır. Bizler elini taşın altına koyan İzmir'in önde gelen firmalarıyız. Hedefimiz; önce İzmir daha sonra ülke çapında halı yıkama sektöründe çalışanları, alanlarında yetkin bireyler haline getirmek' dedi.

UZMAN DESTEĞİ

Halı yıkama sektörünün 3308 sayılı yasa ile Meslek Eğitim Kanunu kapsamına girerek yasal hale geldiğini söyleyen Akyüz, 'Yasal sektör olurken sektörün kurallarını ve ihtiyaçlarını belirlemek için yönetim kurulu üyemiz Ali Semih Figanioğlu'nun da bulunduğu sektör temsilcileri ile bu konuda çalışma yapıldı. Türkiye genelinde sertifikalaşmış kalfalık belgelerini hak etmiş bir derneğiz. Ayrıca kişisel gelişim uzmanlarından destek alıyoruz. Halı temizleme sektörüne çeki düzen vererek şahlandırmayı düşünüyoruz' dedi.

VATANDAŞLARA UYARI

Vatandaşları merdivenaltı firmalardan kaçınmaları konusunda uyaran ve Haltemder üyesi firmalara başvurmalarını isteyen Akyüz, 'Derneği kurmamızın amacı, bu iş iyice ayaklar altına alındı. Her önüne gelen, broşür basan, bir minibüs alan fasonlar türedi. Kendi fabrikamız, tesislerimiz var. Yasalara uygun şekilde hijyenik şartlarda kurduk. Vatandaşlarımız artık verdiği sözü tutmayan ve emanete hiyanet eden merdivanaltı firmalardan kurtulsun. Biz dernek olarak Tüketici Hakem heyetlerinden daha çabuk sorunları çözüyoruz. Dernek üyelerimiz ile çalışırlarsa her türlü mağduriyetlerini giderme garantisi veriyoruz' diye konuştu. Halının gündelik hayatta çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akyüz, 'Halı bizim kültürümüzde büyük öneme sahiptir. Halının üzerinde sofralar kurulur, ibadet edilir. Halı kirlenmesin diye ayakkabı ile eve girilmez. Tüm yaşam halının üzerine geçiyor. Dolayısıyla bu halıların temiz bir ortamda ve hijyenik şartlarda yıkanarak tüketiciye sunulması gerekiyor. Biz dernek olarak bu firmaların denetimini de yapıyoruz. Üyelerimizi kontrol ediyoruz, eksikleri varsa anlatırız, oto kontrolü sağlıyoruz' dedi.

TOLGA TEKİN

Editör: TE Bilişim