Bu sorunun çözümünde görevin Esnaf Odasına düştüğünü vurgulayan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Halı yıkama sektörü ile ilgili şikayetlere bakan tüketici hakem heyetlerindeki bilirkişilerin yazdığı rapor genellikle gerçeği yansıtmayabiliyor. Bunun sebebi de, halı yıkama konusunda uzman bilirkişisi olmayan hakem heyetlerinin halıyı, genellikle meslek liselerine gönderip oradaki tekstil öğretmenlerinden görüş almasıdır” dedi.

HALI YIKAMACININ HAKKINI ESNAF ODASI SAVUNACAK!

Hakem heyetleri 5 kişiden oluşur.

2023 Ödülleri Sahiplerini Buldu! 2023 Ödülleri Sahiplerini Buldu!
  • Kaymakam
  • Belediye Başkanı
  • Baro Başkanı
  • Ticaret Odası Başkanı
  • Tüketici Dernek Başkanı veya bunların temsilcileri.

Esnaf odasının kendi mensubunun hakkını savunmasının daha doğru olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, “Hakem heyetlerinde Ticaret Odası Başkanının olacağı yerde -şayet şikayet edilen firma esnaf odasına bağlıysa- TOB yerine Esnaf Odası Başkanı ya da temsilcisi katılmalı. Böylece temsilci hem konuya daha çok hakim olur, hem de kendi mensubunun hakkını daha iyi savunur” dedi.

BİLİRKİŞİ OLMAK İÇİN YAZILI MÜRACAAT YAPILMALI!

Tüketici Hakem Heyetinin esnaf odası bilgilerine kendinin de ulaşabileceğine değinen Ağaoğlu, “Esnaf Odaları da Tüketici Hakem Heyetine bu konuda yetki almış Oda olduklarını ve bu konuda uzman gerektiğinde kendilerinin bunu görevlendirebileceğini bildiren yazılı müracaatta bulunmalıdır” dedi.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA KARŞI HAKKINIZI ARAYIN!

Bu sürecin tamamlanmadığı yerlerde ise bilirkişi raporuna itiraz hakkının açık olduğunu vurgulayan Ağaoğlu itiraz sürecini de şöyle anlattı:

“Uzman olmayan bilirkişi görüşlerine göre verilen raporlarda, halı yıkamacı esnafı 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi yanında itiraz hakkında sahiptir. İtirazın temel dayanağı da kararın mesnedi olan bilirkişinin halı sektöründe uzman olmaması, halının daha farklı bir uzmanlık gerektirdiği ve daha ehil bir bilirkişi tarafından incelenerek kararın düzeltilmesi olacaktır

Özetleyecek olursak, halı yıkamacı kararın tebellüğ tarihinden itibaren 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine başvurarak, bu kararın kaldırılmasını çünkü bilirkişi raporunun gerçeği yansıtmadığını ifade ederek bu kararı kaldırabilir” dedi.

Editör: TE Bilişim