1. İş yerimizi geçici bir süre neden kapatmalıyız?

"Maalesef Korona virüsü salgınında vakalardan yüzde 30'u hiçbir şey hissetmeden virüsü taşıyor. Yüzde 50'si ise hafif belirtilerle grip gibi süreci geçirebiliyor. Ancak ağır belirtiler göstererek sağlık kuruluşlarına başvuranlardan önemlice kısmı ise yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyabiliyor. Burada önemli olan pozitif vakaları tespit edilebilmesi. Çünkü vakalar tespit edilirse kendisi hiçbir şey hissetmiyorsa bile izolasyonu, çevresindekilerin kontrolü sağlanabilir. Aksi takdirde pek çok kişi virüs taşıdığı bilmeksizin bulaştırmaya devam ediyor. Maalesef bu virüsü taşıyıcısı 1 kişi bir ayda 625 kişiye hastalığı bulaştırılabiliyor. Buda demek oluyor ki farkında olsak da, olmasak da her bir halı yıkamacı esnafı maalesef KORONA taşeronluğu yapmaktadır.

  1. İş yerimizi neden kapatamıyoruz?

Korona virüsü tedbirleri kapsamında iş yerimizi geçici süre ile kısmi aralıklarla kapattık. (haftanın 2 günü aç kapa ) yaparak beklemedeyiz. Süre ne zaman biter bilmiyorum. Elbette öncelik halk sağlığı. Ancak bu durumda esnafın maddi yönden etkileneceği kesin. Bunun geçici olmasını temenni ediyorum. Yoksa gelir, gider tablomuz olumsuz yönde etkilenecek.

Virüs sebebiyle gerekli tedbirlerin alınması güzel ancak kapalı olduğumuz sürece para kazanamayacağız. Para kazanamayınca kiramızı, elektriğimizi, vergimizi ve özellikle bankalara olan kredi ve kart borcumuzu nasıl ödeyeceğiz? Bu konuda esnafın da sıkıntısı göz önüne alınarak gerekli çalışmaların yapılması gerekir. Virüs tehlikesi geçtikten sonra bu sefer biriken, ertelenen borçlar tehlikesi ile karşı karşıya kalacağız. Biz zaten yaz sezonunda kazanıp, kış sezonun da geçinen esnafız. Şimdi babasından harçlık isteyeni, komşusundan para isteyeni duyuyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Türkiye’de 9,6 milyon kişi kayıt dışı ve güvencesiz çalışıyor. “Bizim esnafta esas sıkıntı kayıtdışı çalışanlar. Hükümet bunu çok iyi biliyor. İşveren kendi BAĞ-KUR’unu ödeyemiyor, nasıl elemanının sigortasını ödesin? Onların geçim sıkıntısı şu an daha vahim.

Kamu bankalarının esnaf için verdiği desteğe benzer desteği özel bankaların da vermesini gerekmez mi? İçinde bulunduğumuz dönemde ekonominin çarkları adeta durdu. Özel bankaların da sorumluluk alarak ticari işletmelere destek vermesi gerekiyor. Tabii ki durumun ne kadar süreceği belirsizken, tüm işletmelere destek olunmalı. Ancak sınırlı sermaye yapısı ile dayanma gücünü zorlayan, durumu oldukça kritik olan orta ölçekli esnaflara öncelik verilmeli, özel bankalar da oda ve esnaf sicil üyelikleri istemeden kolaylıklar getirmelidir.

  1. İş Yerlerini Kapatanlar ve Kapatamayanlar

İŞ YERİNİ KAPATAN KESİM                               İŞ YERİNİ KAPATAMAYAN KESİM

A) Sermayesi güçlü olan                                       A) Sermayesi zayıf olan

B) Sağlığını ön planda tutan                                  B) Geçimini ön planda tutan

C) Zaten iş az deyip kapatan                                 C) Buna da şükür deyip çalışan

D) İş az deyip çalışanını çıkaranlar                         D) Çalışanında evi olduğunu düşünenler

Birde ortalıkta kapatmayanları kınayıp, açık olanları nerdeyse vatan haini ilan edenler sonra bakıyor herkes açık, az da olsa iş yapıyor… Bu sefer de halkımızın kötü gününde yanındayız deyip lügat parçalayıp iş yerini geri açanlar var.

Bu virüs bizler için bir imtihan bu günlerde önceliğimiz her zaman olduğu gibi devletimizin yanında olmak, birlik ve beraberlik içinde kalabilmektir.                                                                     

En iyi günlerimizde birbirimizi eleştirebiliyorsak, bu günlerimizde birbirimize destek olabilmektir, Ahilik esnaflığımız.

Erkan DURMAZ

Haykon İç Anadolu Bölge Başkanı