İster ticaret yapın ister hizmet sektöründe çalışın rakip firmalara fark atabilmek ve tüketicileri etkileyebilmek adına çeşitli görselleri müşterilere sunar hatta bunun için ekstra çaba sarf ederiz.

Mal veya hizmetlerin tüketiciye sunulduğu ortamı onları etkileyebilecek şekilde dizayn ederiz.

Müşteri mağazaya girdiği zaman ilk önce mağaza içi ve dışı görselliğine bakar. İşitme, dokunma, hissetme, görme gibi duyuları başta olmak üzere tüm duyu organları gözden geçirip, tercih yapmasını sağlar.

Günümüzde küreselleşme sonucunda artan rekabet ve değişimle beraber müşteri istekleri ve ihtiyaçlarında mağaza vitrininin önemi artmıştır.

İster alım ister dağıtım ister mağazada olsun fark etmez müşteri memnuniyetinin önemi giderek önem arz etmeye başlamıştır.

Çünkü mağaza atmosferi ve vitrinin içindeki görseller, sunum, kullanılan renkler, ışıklandırma, havalandırma, iletişim şekli, bekleme salonlarının fiziki şartları… tüm bunlar önemli kriterler haline gelince biz işletmelerin hiçbir şekilde fedakarlıktan kaçınmaması gerekiyor.

Küresel piyasalarda bilinçlenen tüketiciler, kendisine hizmet veren personelden tutunda mağazanın fiziki şartlarına kadar kendini özel hissetmeyi arzulayan bireylere dönüştüler.

Mağaza atmosferi tasarlanırken hedef kitlenin beklenti düzeyleri ayrıntılı olarak araştırılıp dizayn edilmelidir.

Bir mağaza içindeki renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkileri şöyledir, kırmızı renk güçlü, tehlikeli, heyecanlı ve sıcak; yeşil renk serin, sakin, hüzünlü ve saygıdeğer; siyah soğuk ve prestijli; sarı renk lüks ve zengin; turuncu sıcak, doğal ve samimi; mor renk asalet çağırısı yapmaktadır.

Bu renklerin tüketicide kaliteyi çağrıştırdığını araştırmalar göstermiştir.

İşletme vitrini konusunda halı temizleme sektörünü ne yazık ki çok gerilerde görüyorum. İş yeri unvanlarımızda yazan temizlik ve yıkama kelimeleri ile hiçbir bağ göremiyorum.

Oysaki işyerleri ister büyük ister küçük olsun mutlaka metrekare ölçülerine göre dizayn edilmelidir. Tabii bunun için misyon ve vizyon çok önem arz ediyor.

Şunun bilinmesinde fayda var: Mağaza vitrinlerindeki görsellik işletme geleceklerinin teminatıdır.

Vitrin hizmet alımını ve sunumu kolaylaştırır. Görsellik sizin yapmış olduğunuz hizmetin müşteri zihninde kalmasını sağlar. Rakiplerinize karşı avantaj sağlar.

Şimdi soruyorum size: Mahzende bir dükkan var içinde de dünyanın en nadide elmas ve pırlantaları satış için bekliyor. Bir de işlek bir caddede vitrini çok güzel dizayn edilmiş bir bakır dükkanı var. Sizce hangisi daha güzel satış yapar?

Altının kıymetini sarraf bilse de vitrinin ve görselliğin ön plana çıktığını unutmayalım.