Son yıllarda sanayide ticarette hizmet sektöründe artan nitelik eleman sıkıntısı ülke genelinde tüm sektörlerde olduğu gibi bizim halı yıkama sektörümüzde de kanayan bir yara haline geldi. Sektör olarak yıllara aylara göre bir pansuman ile idare ediliyoruz, eleman sıkıntısı ve işletmelerin kapanma nedenleri devlet istatistik kurumu verilerine göre özellikle eğitim sistemindeki değişikliklerinden dolayı işci bulamamızın nedenlerinden en önemlisi ve de gençlerdeki şu anlayış “ah kamuya bir kapak atsam” anlayışının popüler olması “ille de üniversiteyi bitireyim devlet memuru olayım” hayali yatıyor.

Bu yeterli olmadığı için kpss hazırlık için çalışıyor bu da olmadığı için gençlik enerjisi yavaş yavaş tükeniyor. Oysaki bu enerkinin % 50’sini kamu %50’sini de özel sektörün dinamik gelişme açık kariyer sahibi olabileceğini düşünerek hayatına yön verse hem işci hem de işveren kazançlı çıkacak.

Maalesef risk almayan bir gençliğimiz var.

Hal böyle olunca bizim sektörümüz de çareyi riski yüksek eleman çalıştırmakta buluyor.

Yasa şunu ön görüyor nasıl ki devlet memuru olmak için kpss şartı var, özel sektörde de mesleki yeterlilik belge zorunluluğu var. Bakmayın şimdilik bizim sektörümüzde mesleki yeterlilik ve belgelendirme zorunluluğu olmadığı için idare ediliyoruz. Ama önümüzdeki günlerde bu eksiğimizi giderdiğimiz zaman eleman sıkıntısı zirve yapacağı için kalifiye eleman çalıştıranlar ayakta kalacak. Buna ayak uydurmayanları zorlu bir süreç bekliyor. Çünkü belgelendirme zorunluluğu hem işçi hem de işveren için zorunlu hale gelecek. O zamanda “ne olacak başkanım bu kayıt dışı işletmelerin hali” sorma hakkı da ortadan kalkacak şunu unutmayın eninde sonunda Avrupa standartlarına uyum ve uluslararası akreditasyona uyumlu hale gelmemiz kaçınılmazdır. Şu an MYK olsun ve diğer kurumlar ivedilikle bunun üzerinde çalışıyor. Kaynak Ankara belgelendirme uzmanı Aydın bey son yıllardaki işletmelerin kapanması ve kalifiye eleman sıkıntısından dolayı devlet istatistik kurumunun verilerine bir bakalım madde madde yüzdelik olarak şu tabloya bir baktığımızda bir mesleki bilgisi ve alt yapısı olmadan işe girenlerin kapanma nedenleri %22 finansman sıkıntısından dolayı %29 üç bürokrasi devletin ilgili kurumlarından istenilen resmi evraktan dolayı %17 dört iş değişikliği nedeniyle % 14 beş iş yerinin kirasından dolayı % 9 altı doğru bildikleri işleri yapmak yerine dış görünüşe aldanıp işin içine girdiklerinde geri adım atanların oranı % 8 yedi kuruluş aşamasında çekilen kredinin geri ödenmesinde karşılaştığı zorluluktan dolayı % 40 sekiz daha fazla kazanma hırsından dolayı mevcut bütçesini sanal ortama sürmesi % 45 dokuz sağlık nedenlerinden dolayı %28 on ulusal ve uluslararası krizlerden dolayı %13 on bir rekabet edemediklerinden dolayı % 19 on bir on iki planlama yetersizliğinden dolayı %18 on üç işi yönetemediklerinden dolayı 27 on dört enflasyona yenik düşmelerinden dolayı % 15 on beş kaliteli hizmet sunamadıklarından dolayı %17 onaltı müşteri hizmetleriyle ilgilendirilmediklerinden dolayı 14 on yedi kalifiye eleman sıkıntısından dolayı %23 bu tabloya bakarak bizim sektörümüz de eleman sıkıntısını giderebilmemiz için odalarla meslek liseleriyle üniversitelerle iş birliğine gidilmesi gerekiyor görüştüğüm odalar olsun üniversiteler olsun getir 250 elemanı hemen protokol imzalayalım diyorlar.

Soruyorum sizlere bu tabloya göre ve bizim sektörümüzün %80’ni kayıt dışı iken eleman sıkıntısını nasıl gideririz? Yorumu sizlere bırakıyorum