İstanbul'da Halı Yıkamacılar Yok Sayıldı!

İstanbul’da Oda'ya kayıtlı Halı Yıkamacıların tepkisine neden olan, “Halı Yıkamacılar sahipsiz mi?” dedirten, Oda Genel Kurul Toplantısı nihayet yapıldı.

Seçim beklendiği gibi Kulaoğlu lehine sonuçlandı.

İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinde Oda seçimleri yapılıyor.

Her sektörde olduğu gibi, Halı Yıkama Sektöründe de bir heyecan hâkim.

Kimi Oda’lar isimlerine Halı Yıkama ibaresini ekliyor, kimi Oda’lar da Halı Yıkamacılar yönetim kurulu üyeliğine ve hatta Başkanlığa aday…

Kimi Odalarda da Halı Yıkamacılar ilk kez Başkan!

Halı Yıkamacılar Yok Hükmünde 

Bu gelişmeler sektörde irili ufaklı herkesi sevindirirken Türkiye’deki Halı Yıkamacıların 4’te birinin bulunduğu İstanbul’da iddialara göre Halı Yıkamacılar yok hükmünde sayıldı! Hem de halı yıkamacıların yönetimdeki temsilcilerinin bulunduğu yönetim kurulunca.

Bu iddiaları kuvvetlendiren sorular, soru başlıkları ve ithamlara; tüm bilgi ve belgeler ışığında seçimin hemen ardından göz atalım.


1- Seçimli Genel Kurul Kararı 25.01.2022 tarihinde Oda Yönetim Kurulu toplantısında oybirliği ile alınıyor.

Birinci Toplantı Tarihi: 07.03.2021, Saat 13;00 da, çoğunluk sağlanmaması halinde 2. Toplantı Tarihi: 13.03.2022 tarihinde Saat 13;00 olarak belirleniyor. Hem de 3 Halı Yıkamacının imzası ile...


2- Minare ile başlayan atasözümüz misali her şey usulüne uygun, 03 Şubat 2022 tarihinde mahalli bir gazeteye ilan da verilerek, ilan ile ilgili işlemde yerine getiriliyor.


2023 Ödülleri Sahiplerini Buldu! 2023 Ödülleri Sahiplerini Buldu!

3- 11.02.2022 tarih 202/06 Sayılı yazı ile Hazirun Listesinin onayı için Bakanlığa yazı yazılıyor.


4- İlk toplantı 07.03.2022 tarihinde Saat 13;00 da çoğunluk sağlanamadığı için yapılamıyor.

5- Bir grup halı yıkamacı aldığı duyumlar üzerine Oda’ya gidiyor. Oda yöneticilerine göre haber verilmediği için “Baskın Yapar Gibi” ibaresi altında Başkan Kulaoğlu ile bir görüşme yapılıyor. Görüşmede Genel Kurul tarihinin henüz netleşmediği belirtilerek meslektaşlarımız yolculanıyor.

6- İstemo What’s App grubunda ilk toplantının yapıldığı gün, seçimle ilgili tartışmalar; yazışmalar yapılırken yönetimden çıt yok. Herhangi bir açıklama; yine yok!

7- Bir sonraki gün saat 11:38’de İstemo What’s App Grubunda Kulaoğlu adına, 13.03.2022 tarihinde saat 13’de yarım yamalak 1. Toplantı tarihinden hiç bahsedilmeden Olağan Genel Kurul Toplantı açıklaması yapılıyor. Bir sonraki günde Yönetim Kurulu üyesi Asım Dadaş PHTYD What’s App grubundan Oda üyelerine yönelik sözde bilgilendirme adı altında aynı metni paylaşıyor.

Yukarıda sıraladığımız şartlar ışığında demokratik (!) bir seçim yapıldı.

Bunca plana “seçim” demek ne derece doğru olur bilemedik ama sonucu belli olan bu seçimin kazananı olan Başkan’dan ve Oda Yönetiminden sorularımıza cevap bekliyoruz!

İstemo Genel Kurul tarihini ilk toplantısını yaptıktan sonra, Son toplantıya 5 gün kala açıklaması Oda'ya kayıtlı Halı Yıkamacıların tepkisine neden oldu.

1- Genel Kurul toplantısı Halı Yıkamacılara neden haber verilmedi?

2- İlk toplantı yapılıp seçimler ve tarihleri belirlenmesine rağmen halı yıkamacıdan neden gizlendi?

3- Genel Kurul ilanı Mail, SMS ya da WhatsApp gibi uygulamalardan üyelere bildirmek yerine neden Oda bütçesinden ekstra ücret ödenerek gazetede yayımlandı?

4- Genel Kurul tarihi belirlenmesine rağmen neden halı yıkamacıların gözünün içine bakılarak “tarihi henüz belirlemedik” denildi?

5- Ne oldu da seçime 5 gün kala, Oda’nın Whatsap grubunda; bir gün sonrada üyelerin cep telefonlarına SMS’le, PHTYD Whatsapp grubunda bildirimle ilan edildi?

6- Sektör için çok önemli olan Ankara Çalıştayı ile aynı güne denk gelmesi sadece kötü bir tesadüf mü?

7- Genel Kurul toplantısı ve seçim çalışmaları neden gizlilik içinde yürütülüyor?

8- İSTEMO’daki bu gizliliğin sırrı sadece seçimi kazanmak mı başka sebepleri var mı?

9- Başkan Vekili Kadir Özkarakaşoğlu’nun Kuru Temizlemecileri temsilen yönetimde olduğu vurgulandı. Yeni dönemde Özkarakaşoğlu, Kuru Temizlemecileri mi; Halı Yıkamacıları mı temsil edecek?

10- Oda Başkan ve Başkan Vekili tarafından Halı Yıkamacı ibaresinin Oda ismine eklendiği birçok toplantıda ifade edildi. Oda İsmine “HALI YIKAMACI” İbaresi eklendi mi, eklenmedi mi?

Tüm bunlar yaşanırken İstanbul’daki Halı Yıkama Esnafının aklında tek bir soru vardı:

Halı Yıkamacılar sahipsiz mi?

Hayır, Halı Yıkamacılar sahipsiz değil; artık olanlar sadece kulislerde konuşulmuyor. Halı yıkamacıların medyası tarafından belgelerle tarihe not düşülüyor.

Sonuçlarını kabul ederek, adalet kavramından uzakta düzenlediğiniz bu seçimin vicdanlarınıza hayırlı olmasını temenni ederiz.

*Halı Haber Yönetim Kurulu bu Haber-makaleyi, seçim sonuçlarına etki etmesin diye seçim sonuçlarından hemen sonra yayınlama kararı almıştır.

Editör: TE Bilişim