Kaz Kafalı Dernekler

Abone Ol

Uzun zamandır sektörel toplantılar yapamıyoruz. Şöyle dostlarla bir hasbihal edelim deseniz nafile, aylardır gidebileceğiniz bir toplantı olmadı. Görünüşe göre bir kaç ay daha bu durum değişmeyecek. Ne yapsak ne etsek diye düşünüp duruyor herkes. Halı yıkamacının derdinden halı temizlemeci anlarmış. İnsanların yeniden eve kapandığı şu günlerde "dernekler ne işe yarıyor?" sorusu cevabı ile birlikte aklıma geldi.


Göç eden yaban kazlarının “V” şeklinde uçtuklarını görmüşsünüzdür. Bilim adamları, kazları gözlemlerken şu notları almış. 

1- Önde uçan kaz havayı yararak kanat çırptığında arkasındakiler için bir hava akımı oluşturuyor. Böylece V şeklinde uçan kaz grubu tek başına gidebilecekleri yolu, grup halinde neredeyse ikiye katlıyor.

2- Lider kaz yavaşlayınca arkadaki kazlar hızlanması için onu motive edici şekilde bağırıyor ve grubun hızlanması sağlanıyor.

3- Lider rüzgarı tek başına yardığı için çabuk yoruluyor ve arkaya geçerek hemen arkasındaki kaza liderliği devrediyor. Bu değişim sürekli yapılıyor; böylece diğer kazlar da grubunun her noktasında yer alıyor.

4- “V” grubundan çıkan kazlar uçmakta güçlük çektiği için hızlıca gruba geri dönüyor.

5- Bir kaz uçamayacak duruma gelirse ona refakat eden bir kazla birlikte gruptan ayrılıyor. Tekrar uçabilene kadar refakatçi asla yanından ayrılmıyor. Daha sonra başka bir sürüye katılarak yoluna devam ediyor.

6- Kaz grubu, kendilerine katılmak isteyen kazları reddetmiyor.

 Dernekler de dahil tüm tüzel oluşumlarda kazların yöntemleri kullanılsaydı kimse dernekler ne işe yarıyor sorusu ile muhatap olmazdı. Hep birlikte sektörümüzü gücümüzün fevkinde daha uzak menzillere ulaştırabilmek için birlikte uçmaya, bayrak yarışına, yardımlaşmaya, güzel icraatları desteklemeye ve kaz kafalı dernekleri alkışlamaya devam edeceğiz.