Görüyorum ki; ucuz fiyata çalışarak araçlarını tıka basa dolduran arkadaşlar, iyi halı yıkadıklarını ve müşterinin bu sebeple kendilerini tercih ettiklerini düşünüyorlar.

Oysa gerçek bu değil, gerçek şu ki, ucuz fiyatla hizmet verdikleri için araçlarını tıka basa dolduruyorlar. Peki, tıka basa dolu bu araçlar kendilerine bir fayda sağlıyor mu? Hayır.

24

Evet gerçekten hayır;

Sezonda bir patırtı kütürtü, bir hengame araçlar dolu dolu gidip geliyor, gecenin geç saatlerine kadar canhıraş çalışılıyor sezon bitince az bir miktar finansal stok yapılıyor. Buraya kadar tamam. Sonra, kış ortasında finansal stok tükeniyor. Hadi bakalım kredi kartları devrede, yeni sezona kadar bu kez borç stoklanıyor. Yeni sezonda yine patırtı, yine hengame önce borç stokunu erit. Sonra, sonrası kısır döngü. Yıllar geçer aynı yerdesin.

Kaliteli hiçbir firma hizmetini ucuza satmaz. Kış mevsiminde kredi kartına bağımlı yaşayan hiç kimse kaliteli firma olduğunu iddia etmemeli.

Kimsenin dolu aracında, yıkadığı metrekarede gözümüz yok, Allah daha çok versin. Amaç araç doldurmak olsa emin olun hokus pokus yaparak doldurmak kadar kolay tıka basa araçlarla çalışmak.

Aracın doluluğuna değil sezon sonunda kasanın doluluğuna bakmak lazım. Sezon bitti, kış geldi, işler azaldı, sen kışı rahat geçirebildiysen, kış bitiminde yüz, ikiyüz, üçyüz elinde kaldı da sen önceki sezondan net karım bu diyebiliyorsan iyi işletmeci ve kaliteli halı yıkama şirketisin.

Kendi firmamdan örnek verecek olursam. Tesisimin maksimim kapasitesi 200.000 m². Bu da maksimim kapasite. Yani tam kapasite çalışırsam hem personel hem işletmeci olarak ben çok yıpranıyoruz. Bu sebeple kendimize 160.000-170.000 aralığını hedef koyduk. Bu rakamı aşmamak için fiyatı baskı aracı olarak kullanıyoruz. Şöyle ki; üç gün üst üste saat 21:00 dan sonra çalışmayı zorunlu kılacak miktarda halı geliyor ise zam yapma zamanı gelmiştir.

Bu fiyat politikamız sayesinde bugün, makine halılarını en yakın bölgeye 11,00 en uzak bölgeye 14;50 liradan yıkayabiliyoruz.

Aslında olması gerekende hizmeti iyi fiyatla satmaktır. Fakat bakıyorum meslektaşlarımız tesislerine fazla halı geldiğinde hemen dükkan büyütüyor, eleman arttırıyor, ilave araç alıyor. Unutmayın ki; bulunduğunuz semtin, ilçenin veya şehrin tüm halılarını siz yıkayamazsınız. Öncelikle karlılığınızı büyütün. Kar edemedikten sonra tesisi büyütsen ne yazar, büyütmesen ne yazar.

Büyük tesislerde ucuz fiyatla çok halı yıkamak sizi kaliteli firma yapmayacağı gibi, güçlü de yapmaz. Evet tesisin büyük olması, çok sayıda servise sahip olmak, çok halı gelmesi bir güçtür. Lakin o güç sezon içinde sürekli para akışının olduğu günlerde size kendinizi iyi hissettirir. Kış gelince kuyruğunuzu kısıp oturmaktan başka bir işe yaramaz.

Kısacası kontrolsüz güç güç değildir. Güçlü olmak için işin akışına kapılmayın, işin akışını kontrol etmeyi öğrenin.