Yıllar önce okuduğum Pollyanna eserinde Eleanor Hodgman Porter en kötü hadiselere bile iyimser bakış açısıyla bakarak mutlu olunabileceğini anlatmıştı. Severek okuduğum eseri geçen yıl çocuklarıma bir kez daha okuma fırsatım oldu. Akıl ve ruh sağlığımızı her zamankinden daha fazla korumamız gereken bu karantina günlerinde pozitif bakış hepimize iyi gelecektir. Gelin bu iyimser bakış açısı ile sektörümüzü bir kez daha gözden geçirelim.

Yeni bir dönem başlıyor ve bu dönemin en kıymetli hizmeti hijyen olacak. Abraham Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisinde en temel ihtiyaç olarak fizyolojik ihtiyaçları yazmıştır. Yani en önemlisi odur, fizyolojik ihtiyaçlarınızı gidermeden sonraki ihtiyaçlarınız önemsizdir. Hayati öneme sahip sağlığımızı korumanın yolu olan temizlik bu piramide göre şu dönemde insanların en önemsediği mesele olmalı. Bu bağlamda yaşanan kriz temizlik sektörü için bir fırsattır.

Sizi temin ederim ki bir ay evvel halısını yıkadığınız insanlar bile şuanda halısını kirletti. İzin verilse gezip dolaşsak göreceğiz ki okullar tertemiz, evler berbat durumda. İnsanlar bahar temizliğini halıları yıkamaya vererek yapmaya başlıyordu. Eğer bir süre daha halı yıkatmama konusunda direnirlerse evlerde farklı hastalıklar artabilir. Çünkü halı nefes alan bir filtredir. Evdeki insanlar halının filtre ettiği ortamı soluyorlar. Eğer kirlendiyse halıdan uçuşan tozlar ciğerlerine dolup çeşitli hastalıklara neden oluyor. Yasaklar bu şekilde devam ederse en az 4 kişilik her ev halılarını ayda bir yıkatmak zorunda kalacak. Her ay genel temizlik yapmak, her seferinde ortamı dezenfekte etmek durumunda kalacaklar. Yetkilileri bu konuda uyarıp halı yıkama sektörü için karantina uygulamasını gevşetmelerini sağlamak zorundayız. Bu bağlamda sivil toplum kuruluşlarımız harekete geçmiş, gerekli merciler uyarılmıştır.

Yaptığım araştırmada dünya genelinde temizlik aramalarına gösterilen ilgi son yılların en yüksek seviyesine yükselmiş durumda. Aşağıya istatistiği aldığım siteden bir alıntı bırakıyorum.

Yani demek istiyorum ki korona virüs dünya için, insanlık için, ülkemiz için büyük bir problem olsa da temizlik sektörü için fırsattır. İnsan sağlığı için doktorlar nasıl bir gayret gösterdi ise temizlik sektörü de o sağlığın korunması için elinden geleni yapacaktır. Hepinize hayırlı bereketli ve sağlıklı bir sezon dilerim.