Sevgili Meslektaşlarım,

21 Eylül “Dünya Temizlik Günü” doğamızı, çevremizi temiz tutalım felsefiyle 2008’de Estonya’da başlatıldı. Bu hareket, bugün 157 ülkede “doğamızı ve çevremizi temiz tutalım” felsefesini aşıp kentlerde, iş yerlerimizde, mekanlarımızda yani temizliğin her aşamasına yayılmış bulunuyor.

Sektör olarak bizler, bu temizliğin neredeyse yüzde ellisini kapsıyoruz. Detaylarını sizlerde biliyorsunuz, yapmış olduğumuz bu işin bütün evrelerinde alın terimiz, göz nurumuz var; var ama bugüne kadar bu alın terimizin karşılığında manevi bir onur günümüz kutlanarak, yad edilsin ve gelecek nesillere bir bırakacak bir günümüz olsun istiyorum.

Yıllardır hayal ediyordum, böyle bir günümüz olsun diye. Nasıl ki birçok kurumun, STK’ların, eğitimcilerin, gazetecilerin yanında; anneler günü, babalar günü, yaşlılar günü, gençler günü, sevgililer günü vesaire bunların günü oluyorsa yılda bir günde olsa alın terimizin karşılığı bizleri onore edecek bir halı temizleme ve yıkamacılar günümüz neden olmasın!

Son yıllarda kafamda bunu canlandırarak bir takvim belirlemeye çalıştım ama önüme hep bu sektörün resmiyetteki eksikleri geldi. Bitsin diye beklemeye almıştım ama şimdi zamanı geldi!

Bu yıl içerisinde Kasım sonuna kadar inşallah bu sektörün eksiği olan standart yeterliliği en önemlisi de belgelendirme yetkisini alıp bu yetkiyi devletin bizlere tevdi ettiği tarihi “halı temizlemeyiciler ve yıkamacılar günü” olarak kutlamak için takvimi netleştirmeye çalışacağım.

Geleneksel hale getireceğimiz o günü içeriğini sizlerin de görüşlerini alarak ilerde paylaşacağım. Yalnız PHTYD’nin organizasyonlarını karıştırmayınız. PHTYD bu sektörün tabanıdır, tavanıdır, çatısıdır; tartışmaya bile açmayız! Böylesine kutlanacak bir gün konusundaki fikrimin de özellikle dini konulara hassasiyetimiz olan mevzulara alet edilmesini istemiyorum.

Dünyada temizlik günü oluyor da neden bizlerin bir günü olmasın?

Unutmayalım, her başlangıç bazen sancılı olabilir. Önemli olan hekim profesyonel ve profesör olsun. Bu sektörde nice profesyonel neferler var; ben hariç. Çünkü şahsıma bu sektörün hizmetkarlığı yeter. Bu benim için onurdur! Bir dua benim için dünyalara bedeldir.

Saygılarımla,