Çocukluğumda imamlara özenmiştim. Hem sevap kazanıyorlar, hem de para. Ne güzel bir iş. Biraz büyüyünce o işin sorumluluklarının çok olduğunu öğrendim. Dedem gibi imamlarla da pek karşılaşmayınca hevesim kaçtı.
 16 yıldır halı yıkama sektöründe tedarikçi olarak faaliyet gösteren bir şirketin yöneticisi olarak diyebilirim ki halı yıkama mesleği birkaç yönüyle imamlığa benziyor. Hem sevap hem para kazanabileceğiniz sorumluluğu yüksek olan nadir işlerden birisidir halı yıkama mesleği. 

Yeni dünya düzeninde insanlar konfora daha düşkün hale geldi. Gün geçtikçe yapmak zorunda olduğu işleri birilerine yaptırma yolları arıyor, buluyor. Otonom teknolojilerin ve hizmet sektörünün son yıllarda ciddi oranda büyüme sebebi belki de insandaki bu konfora olan düşkünlüktür. Eskiden bazı şehirlerimizde yıkamacıya halı verdiğini komşuları görmesin diye gece vakti çağrılırmış servisler. İşte o insanların çocukları şimdilerde yıkamacıya gönderdiği halının üzerindeki çekirdek kabuklarını, bile kaldırmaktan imtina ediyor. Yıkamacıya ayıp olur diye halıları süpürüp veren insanların sayısı ciddi oranda azaldı.

Bu evlerin bazılarında bebekler yaşıyor. Halıya en yakın teması olan ve halının bir-iki karış üstünden soluyan bu bebekler için halı temizliği ciddi oranda önemli. Eğer siz halı yıkama mesleğini düzgün bir şekilde icra edip o halıları hijyenik hale getirmezseniz bazı evlerde solunum yolu ve cilt hastalıkları başta olmak üzere alerjik onlarca hastalık insanlara (özellikle de bebeklere) zarar verebilir. 

 Kime sorarsanız sorun, en uzman psikolog, sosyolog, biyolog, doktor farketmez. İnsanla ilgilenen tüm bilim dalları temizlik yapmanın insan psikolojisine de fizyolojisine de iyi geldiğini söyleyecektir. Kendi hayatınızda da gözlemleyebilirsiniz. Canınız sıkılıyorsa herhangi bir yeri, örneğin masanızın üzerini temizleyin. Bu küçük temizlik bile sizi canlandıracak, can sıkıntınızın üstesinden gelmenizi sağlayacaktır. Bu bakımdan temizlik yapmak insan için mükemmel bir terapidir. 

Kendinize bir iyilik yapıp bir yerleri temizleyebilirsiniz. Ama durun, siz zaten dünyadaki yüzey alan oranlaması yapıldığında en çok yüzeyi temizleyen bir mesleği icra ediyorsunuz. Temizlik sektörünün tamamını ele aldığımızda temizlenen yüzey üzerinden hesap yaparsak, halı yıkamacılar kadar fazla yüzeyi hijyenik hale getiren ikinci bir meslekle karşılaşmayacaksınız. Evet doğru duydunuz. Yüzey alan hesaplaması yaparsanız 6 metrekarelik ince bir halının bile toplam yüzey alanı 600 metrekareden fazladır. Halıyı ikiye bölüp bakın inanmıyorsanız. Bir ormanı andırırcasına iç içe girmiş tozlu iplikleri ile balta girmemiş bir ormana benzer halının içi. İşte bu tüm insanların faydasına olan işi sizler, bu kutsal mesleğe yıllarını vermiş olanlar yapıyorsunuz.

Artık imamlara değil sizlere özeniyorum.

Ne mutlu işini hakkı ile yapan halı yıkamacılara.

Ne mutlu bu sektör için bir çivi çakanlara.