MARHALFED Başkanı Bahattin Ersönmez ve diğer dernek başkanlarının da katılımıyla 15 Kasım 2019 Cuma günü saat 10:30’da Marmara Belediyeler Birliği binasında bir araya geldiler.

MBB, altısı Büyükşehir olmak üzere toplamda 13 ilde 200 ün üzerinde Belediye de faaliyet göstermektedir. Bunlar: Balıkesir, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova’dır.

Toplantıda kayıt dışı firmalarının oluşturduğu sorunlara değinildi. Bunun yanında sektörün birçok sorunu dile getirilirken yapılan çalışmalardan da bahsedildi.

Sorunu çok iyi anladığını ifade eden Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Cemil Aslan: “Halı yıkama sektörünün bu kadar profesyonel ve organize çalıştığı konusunda bir bilgim yoktu. Öncelikle çalışmalarınızdan dolayı teşekkür ederim. Bahsedilen sorunları toplantılarımızda Belediye Başkanlarına ileteceğim. Bundan sonraki süreci ve halı yıkama sektörünün sorunlarını da bizzat takip edeceğim.” dedi.

Bu görüşmenin sektör için olumlu gelişmeler yaşatacağı aşikar.

Toplantıda sunulan yazılı dilekçe örneği de aşağıda yer almaktadır.

                                                                      MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİNE

Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Yazar Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Yazar

                                                                                                                    İSTANBUL

Federasyonumuz, Marmara bölgesinde faaliyet gösteren ”HALI YIKAMA-TEMİZLEME” işletmecilerinin kurmuş olduğu derneklerin, bir çatı altında toplanarak mesleğimizin gelişmesi, meslektaşlarımızın daha iyi koşullarda hizmet üretmelerini sağlamak ve mesleki sorunlarımızın çözümüne katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Günümüzde, sosyo ekonomik yapının gelişmesi, apartmanlaşma sürecinin hızla artması ve çalışan bayan nüfusun çoğalmasıyla, halı yıkama hizmetleri bir ihtiyaç olarak ticari hayatımızda talep görmektedir. Yeni bir iş kolu olması sebebiyle, yetkililerce henüz tam olarak standartları bilinmeyen ve denetlenmeyen sektörümüz, büyük çoğunluğu kayıt dışı olarak büyümektedir. Bu durum, her türlü yasal ve idari sorumluluklarını yerine getiren, kayıtlı istihdama katkı sağlayan, devlete vergisini veren, belediyelere ruhsat, emlak, tabela vergisi gibi hükümlülüklerini yerine getiren, iş güvenliği ve çevre duyarlılığı gibi insani ve kamusal sorumluluğu benimseyen meslektaşlarımızın mağdur olmasına sebep olmaktadır.

TSE 9261, MYK (16UMS0538-3) standartları bulunan ve 3308 sayılı yasada da tanımlanan mesleğimizin, bilinçli bir şekilde gelişmesi, tüketicilere daha sağlıklı, kaliteli ve dürüst hizmet sunması, kayıtlı istihdama daha fazla katkı sağlaması ve ülke ekonomisine faydalı olabilmesi, mevcut işletmelerin ıslah edilmesi için ilgili yönetimler ve idarelerce denetlenmesi kanaatindeyiz.

Halı yıkama sektöründeki denetimsizlik, kayıt dışı işletmelerin çoğalması, haksız rekabetin sebep olduğu fiyat istikrarsızlığı, sosyal medyadaki yanıltıcı reklamlar, hizmet kalitesinin düşmesine, hatta kalitesiz ve atık yağlardan ucuza imal edilen şampuanlarla insan sağlığına büyük zararlar verilmektedir. Bunların sebep olduğu atık sularla çevremiz kirlenmekte, çocuklarımızın emaneti doğal kaynaklarımız yer altı sularımız verimsiz kullanılarak israfa sebep olmaktadır.

İlgili kurumlarca, mesleğimiz hakkında eğitici ve geliştirici eğitim ve seminer etkinliklerin de meslek kuruluşlarımız, oda, dernek ve federasyonumuz davet edilirse, toplam kalite ve verimliliğe bizler de katkı sunmuş oluruz. Ayrıca yerel yönetimlerimizin, gelecek planlamalarında(toplu işyeri, sanayi siteleri vb.) bizim sektöre de yer vermeleri en büyük arzumuzdur. Belediyelerimizin bizim iş kolunu ruhsatlandırmalarında, ekte sunduğumuz sektör temsilcilerimiz tarafından hazırlanan işletme kriterlerinin göz önünde bulundurulması, ustalık belgesi veya yeterlilik belgesinin 6585 sayılı kanunun19. Maddesine istinaden talep edilmesini bekliyoruz.

Federasyon ve derneklerimiz, gönüllü kuruluşlar olup, yöneticilerimiz bila ücret çalışmakta, dernek bütçelerimiz yeterli olmadığı için dernek ofislerimizin kiraları bizleri mağdur etmektedir. Belediyelerimizden bu konuda bizlere destek vermeleri çalışmalarımızın daha verimli olmasını sağlayacaktır.

Bu ülke, bu şehir hepimizin, el birliğiyle daha güzele, daha iyiye, daha kaliteye ve mutluluğa ulaşmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Federasyon ve dernekler olarak üzerimize düşecek sorumlulukları yerine getirmeye hazırız.

Saygılarımızla.                                                        

Editör: TE Bilişim