Geçen ay insanları 17 gün eve kapatan bir kapanma oldu. Uzun bir süre maske takmadan kapalı ortamda nefes aldık. Hiç de mesafe koymadık ailemizle aramıza. Hijyen adına rutin temizliklerimiz, süpürme-silme ve çamaşır-bulaşık vs. temizliği dışında bir işlem yapamadık.

 Bu arada market, manav, fırın, kasap, yiyecek-içecek vs. poşetleri belli kişilerin elinden bizlere ulaştırılmaya devam etti. Her ne kadar temassız teslimat vs. önlemleri olsa da eve getirilen poşetlerin hangi eller tarafından tutulduğunu, hangi ortamlardan geldiğini bilmiyorum ve bu konuda hijyenik olma ihtimalini düşük buluyorum. Aşağıda değişik ülkelerde uygulanan koronavirüsle mücadele yöntemlerinin simülasyonu verilmiştir. Üzerinde hasta, sağlıklı ve iyileşen insanların, kullanılan yönteme göre sayı değişimi verilmiştir. 

Karantina Uygulaması

Kapanma Uygulaması

Sürü Bağışıklığı Uygulaması

Dünyadaki bir çok ülke salgınla mücadelede sınıfta kalmıştır. Ancak aşının bulunması ile ekonomik anlamda yeterli olan ülkeler kendini kurtarabilmiştir. Müreffeh bir çok batılı ülkede hayat normale döndü, dönüyor. Ülkemizde ise karantina, kapanma ve sürü bağışıklığı yöntemi tam anlamıyla uygulanamadığı gibi aşı konusunda da geri kalınmıştır. Üstüne üstlük halı yıkama gibi ülkemize özgü temizlik faaliyetlerinin önünü açan sektörlere kapanma döneminde yasak getirilerek kapalı ortamda yaşayan insanlarımızın bağışıklık sistemi dumura uğratılmıştır.

Kış boyu yıkanmayan halılar evde tehlike saçmaya devam etmiştir. Filtresi yeterli olmayan elektrikli süpürgelerle halı içerisine yuvalanmış mikroplar ev içerisinde tekrar tekrar dağıtılmış. Havaya yayılan ev tozları insanların daha fazla mikrop kapmalarına ve neticede bağışıklık sistemini zayıflatıp en küçük bir salgında ciddi zararlara uğramalarına neden olmuştur.

Oysa evden halılar kaldırılınca temizlik başlar. Eve bahar havası gelir. Dip köşe bucak her yer dezenfekte edilir. Bizim insanımız, özellikle ev hanımlarımız bu işin ustasıdır. Halılar gelene kadar evin tüm havası değişmiş olur. Unutmayın. Hiç bir mikrop ıslak yıkama yapan bir halı yıkamacının ve halısını yıkamaya göndermiş ev hanımının elinden kurtulamaz.

 Ülke nüfusumuzun çoğunluğunun aşılandığı günleri iple çekiyoruz. Bu anlamda sektör olarak yaşam alanlarımızın hijyenik hale getirilmesi için sıkı bir çalışma dönemi hepimizi bekliyor. Kurt kışı geçirir ama yediği ayazı unutmazmış. Tüm dostlarımızın bu süreçte yaşadıklarından dersler çıkaracağını ümit ediyorum.

Sağlıklı ve bereketli bir sezon geçirmenizi dilerim.