Yazıyı okuyan tüm arkadaşların petrol istasyonlarının önünden geçerken gördükleri rakamlar karşısında dumura uğradığına eminim. Neredeyse 20 TL'yi geçen rakamlar. Belki 20 TL'ye bile razı olacağınız seviyelere ulaşacak. Peki neden akaryakıta sürekli zam geliyor?

Değerli arkadaşlar biliyorsunuz ki petrol yatakları açısından zengin bölgelerde ekseriyetler belli periyotlarda savaş oluyor. Buna Rusya'da dahil. Sistemin çalışma şekli basit. 

- Hammadde zengini ülkelerde savaş çıkar.

- Bölgedeki ülkeler silah alımı yapar.

- Hammadde fiyatları artar.

- Daha çok savaş çıkar, daha çok silah satılır.

- Savaşan ülkelerden daha çok imtiyaz koparılır.

Maalesef coğrafyamızda belli zaman aralıklarında savaş çıkmasının nedeni üretilen ve tüketilmek zorunda olan silahlar. Bu ekonomik döngüde finansör tüm dünyada yaşayan insanlar oluyor. Çünkü aldığımız her emtianın taşınma işlemi yapılmak zorunda. Lojistik hizmetlerinin neredeyse tamamı hâlâ petrol fiyatlarına bağlı.

Irak'ta, Suriye'de, Ukrayna'da veya başka bir coğrafyada ne zaman savaş olsa bunun faturasını bizler ödüyoruz. Neticede silahlanan petrol zengini ülkeler, parayı cebe indiren silah tüccarları oluyor. Bu kısır döngü böyle devam edip gidiyor.

Benim tanıdığım hiç bir insan savaştan, insanların ölümünden keyif almaz. Savaşın olduğu her yerde korku, sefalet, çaresizlik vardır. Travmalar savaş sonrası insanları uzun bir süre sorunlarla boğuşmak zorunda bırakır. Savaş kötüdür.

Uzun zamandır fiyatları stabil kıymete sahip bir şeylere fiyat endeksleme üzerine düşünüyorum. Yani bir makineci, bir halı yıkamacı veya üretim yapan, hizmet veren herhangi bir firma her gün maliyet hesabı yapamaz. Yapsa bile hata yapması yüksek ihtimal. Bundan dolayı fiyatlarını doğru hesaplamak için belli sabitlere yaslamak zorunda. Bir halı yıkamacı dostum; "ben fiyatlarımı mazota fiyatına endeksledim" demişti yıllar önce. Yani akar yakıt fiyatları ortalama hangi rakama denk geliyorsa en düşük halının metrekare fiyatı o rakama çekiliyor. Bence akaryakıt fiyatlarına endekslemek bu yılbaşından beri gelen zamları dikkate alırsak dolara endekslemekten daha mantıklı.

Üreticiler olarak biz de hizmet veren sizler de fiyatımızı bu her şeyin fiyatının her gün değiştiği günlerde doğru saptamamız gerekiyor. Bunu başaran fırtınadan sağ salim çıkar.

Bugün 8 Mart. Kadınlar gününüz kutlu olsun. Savaşsız günlerde buluşmak ümidiyle.