Merinos Halı’da bir işçinin eli makinenin arasında kaldı. Hastaneye giden işçi işyerine geri döndüğünde, elektrikçiler tarafından makineye acil durdurma butonunun monte edildiğini gördü. İşçi yaşanan olayı Evrensel’e anlattı.

TUTANAK TUTULMASIN DİYE

Gaziantep OSB’de bulunan Merinos Halı fabrikasında çalışan O.U. isimli işçi halıyı kurtarmak için elini makineye soktu. Makinenin sıcaklığıyla eli yanan O.U. “Halı yanmasın diye kurtarmak için elimi araya soktuğumda oldu. Halı boşa düştü elim araya girdi, makinenin arasında kaldı. Makine sıcak baskı makinesi, sıcaklık elimi yaktı. Eğer halı arızalı çıkarsa tutanak tutuluyor. Üçüncü tutanakta işten atılıyorsun, bu yüzden halıyı kurtarmaya çalıştım” dedi.

ACİL DURDURMA BUTONU, KAZADAN SONRA YERLEŞTİRİLDİ

Eli makinenin arasında kaldığında arkadaşlarının yardıma geldiğini ancak acil durdurma butonu olmadığı için makineyi durduramadıklarını aktaran O.U. “Ayrıca makinenin acil stop düğmesi bile yoktu. Oradaki arkadaşlar benim elimi kurtarmaya geldiğinde acil stopa basacaklar, acil stop düğmesi yok. Ben kaza yapıp hastaneden geldikten sonra bir baktım makinenin acil stop düğmelerini yerleştiriyorlar, elektrikçi getirmişler. Bunu karakolda da belirttim ama ifadeye yazmamış oradaki arkadaş galiba. Ama kamera kayıtları var” ifadelerini kullandı.

Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Kadın Girişimci Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Kadın Girişimci

İşe başlarken görev yerinin farklı olduğunu ve şu an yaptığı işten anlamadığını vurgulayan O.U. “On ay önce girdim işe. Benim görev yerim farklıydı, ben kalite kontrolcü olarak girdim, farklı bir makineye verdiler ve bunlar yaşandı. Ben defalarca dedim beni buradan alın diye, burası benim yerim değil, ben bundan anlamıyorum dememe rağmen dinlemediler. Biz ne dersek o olacak diyorlar yani” diye konuştu.

HAKKINI SAVUNAN ÜCRETSİZ İZNE

İşyeri yönetiminin kendisini işten çıkarma gibi bir düşüncesinin olduğunu söyleyen O.U. “hastaneden on günlük rapor aldım. İşyerinde, senin raporun bitsin gel görüşelim dediler. Pazar mesailerine gelmedik diye işten çıkarma gibi bir eğilimleri var. Normalde bugün beni pazar mesaisine gelmedim diye ücretsiz izne göndereceklerdi, Merinos’ta pazar çalışmak yasak, bunu herkes bilir” dedi.

Ücretsiz izne göndermelerinin kendi haklarını savunmasıyla alakalı olduğunu düşünen O.U. “Ben haklarımı savunduğum için yapıyorlar. Mesela bir arkadaşımız bir gün işe gelmediği zaman adamı hemen alıyorlar başka bir yere veriyorlar. Adama ceza veriyorlar. İçerde çalışanlar da işten çıkarılma korkusu yüzünden sesini çıkaramıyor. Çavuşlar, vardiya amirleri affedersin peygamber olmuş. Biz ne dersek o olacak diyor” dedi.

O.U. kazanın ardından karakolda şikâyetçi olduğunu ve tazminat davası açacağını da ekledi.

Kaynak: https://www.evrensel.net/haber/410020/merinos-halida-is-kazasi-haliyi-kurtarmak-isteyen-iscinin-eli-makineye-sikisti

Editör: TE Bilişim