Bir dersinde bize 10 milyon TL'yi hangi 3 farklı sektörde değerlendirebileceğimizi ve nasıl bir bütçe yapabileceğimizi sormuştu Mustafa Kurt* hocamız.

Girişimci için inanılmaz derecede eğitici olan bu ödev, bir gerçeği de yüzüme vurmuştu. 2011'de verilen bu ödeve kadar 10 milyon TL harcamak hiç aklıma gelmemişti.

Sayılardaki hane sayısı artınca sanki seviye atlıyordum. Daha büyük düşünebiliyordum. Bizim sektörde de öyle değil mi?

Siz hala halının metrekaresini tek haneli rakamlara mı yıkıyorsunuz?

Bizim sektörde firmalar üçe ayrılıyor. Dip fiyattan yıkayanlar, piyasayı takip edenler ve çift haneye ulaşanlar. Ben çift haneye ulaşanlara milyondolarlık halı yıkamacı demeyi tercih ediyorum.

Geçtiğimiz yıl kuaförlerin fiyatlarını hepimiz aşağı yukarı biliyoruz. 20-30 TL civarındaydı saç-sakal + yıkama.

Bu yıl tarife 95 TL ve minimum 50 TL ödüyorsunuz. Fakat kuaförler içerisinde bazıları var ki hizmetini özelleştirerek aynı işi 200 TL'ye yapabiliyor. İşte onlar da milyondolarlık kuaförler.

Geçtiğimiz yıl markette satılan kaliteli sucuğun yarım kilosu markette 25 TL idi. Bu yıl rakam 50 TL'yi geçti. Ama Kastamonu'da bir sucuk üretiyorlar ki kilosu 125 TL. Milyondolarlık olmasa da iyi o da başarılı bir kasap.

Geçtiğimiz yıl 75 krş - 1 TL arası alabildiğimiz odun fırını ekmeğini 1.5 TL'den alabiliyoruz. Bizim gibi ekmeği çok tüketen ülkelerde halk fazla homurdanmasın diye devlet ekmek fiyatlarını baskılar. Buna rağmen ekmek fiyatları iki katına çıkmış durumda. Fakat bir de özel üretilen ekşi mayalı tam buğday ekmeği var ki 1 kg fiyatı şuan 40 TL. İşte o fırın da milyondolarlık bir fırın.

Geçtiğimiz yıl domates, portakal, nar, elma, patates fiyat ortalamaları ile bu yılı kıyaslarsak yine benzer artışlara şahit olacağız.

Gelelim mazota. Shell'in sitesinden baktım. Bursa'da 1 Mayıs 2020'de Shell V-Power 4.89 TL iken bugün 6.69 TL.

Ayçiçek, zeytin ve tereyağlarını söylemiyorum. En çok tükettiğiniz gıdalardan tutun, en çok tedarik ettiğiniz şampuana, poşete, makineye, kiraya, personel maaşlarına, sgk pirimlerine kadar listeleri alın hesaplayın arkadaşlar. Siz bu tek haneli rakamlarla nasıl büyüyecek, nasıl markalaşacak, nasıl kurumsallaşacak, nasıl milyondolarlık halı yıkama fabrikası olacaksınız?

Geçen ay evime 5 dakika uzaklıkta bulunan bir koltuk ustasına bir takım koltuğu kaplattım. Kendi nakliye imkânı olmadığı için dışarıdan hizmet alıyor. Ne ödedi dersiniz bu mesafeye? Tam 200 TL. Sadece tek yön bir takım oturma grubu için taşıma ücreti bu kadar.

Erzurum Bahar Halı Yıkama sahibi Metin Turan 2018'de evini taşırken nakliyeciye "halıları kendimiz taşırsak fiyatı ne kadar düşersiniz? diye sorduğunda aldığı 1.750 TL'den 1.500 TL'ye düşeriz yanıtı hepimizi şaşırtacak boyutta. Bakın sadece tek yönde yapılacak halı taşıma ücretine nakliyecinin indirimi 250 TL. Çift yönlü taşıma yok. Yıkama yok. Çırpma, sıkma, asma, parfümleme hiç yok. Paketleme belki var belki yok. Beğenmedim tekrar taşı diyen müşteri de yok. Bahar halı yıkama ise o tarihte 30 metrekarelik halıyı en az 210 TL'ye yıkıyordu.

Arkadaşlar kimse kusura bakmasın. Fiyatlarımızı nakliyeciye göre de, şehrimizdeki en pahalıya yıkayan işletmeye göre de ayarlayamayız.

Ne kadar kazanmak istiyoruz?

Hizmetimizin ederi ne kadar?

Önce buna karar vermeli, sonra kalkıp maliyet listesi çıkarmalı, kârımızı ekleyip fiyatımızı belirlemeliyiz.

En azından ciddi hesaplamalarla sürekli fiyat listesini güncelleyen Şükrü Polat'ın rakamlarına göre ayarlayın fiyatlarınızı.

Türkiye genelinde halı yıkama fabrikasına 1 milyon TL'den fazla harcamış onlarca iş adamı görebilirsiniz. Yazık değil mi sermayemize, emeklerimize?

Biz neden milyondolarlık halı yıkamacı olmayalım?

1. https://korkoroglupastirmasucuk.com/

2. https://zennup1844.com/eksi-mayali-tam-bugday-ekmek

3. https://www.turkiyeshell.com/pompatest/

4. https://www.facebook.com/photo?fbid=1329505644084551

*https://www.linkedin.com/in/mustafa-kurt-83aa871b/