Temsiad'ın ilginç işletme ödülü verdiği Ankara'da bulunan duygusal halı yıkama işletmesi sahibi, Metin ve Taşkın Yüksek kardeşleri ve pazarlama literatürüne kazandırdıkları "mor müşteri" tabirini* inceleyeceğim bu yazıda.

Amerikalı yazar Seth Godin'in pazarlamanın 4 P'sine** kazandırdığı yeni P olan ve pazarlamada farklılaşmayı anlatan (purple cow) "mor inek"ten ilhamla üretilmiş bir tabirdir mor müşteri. Mor müşteri hizmet verenin eğittiği, markaya sadık, marka ile beraber yıllar içinde şekillenmiş, markayı farklılaştıran müşteridir. Karşılıklı güven ve samimiyetten dolayı müşterisi sever markayı.

Bir podcast*** programında müşterilerimizi eğitiyoruz demişti Taşkın Yüksek. Yanlış duymadınız. Bir halı yıkama işletmesi müşterilerini eğitiyor. "Bizim müşterilerimiz sinekten yağ çıkarmıyor. Paranın peşinde koşmuyor bizim müşterilerimiz." diyor. Yani kendi müşterilerini verdikleri hizmet kalitesi ve katma değeri konusunda yeterince eğittikleri için parasal açıdan sorun yaşamıyorlar. 

Metin ve Taşkın Yüksek kardeşlerin babası, oturdukları apartmanın müstahdemi olduğu için, evlerinin bir odası komşularının kitapları ile doluymuş. Yine çok okuyan apartman sakinlerinin haftalık mecmualarını çöpe gitmeden alırlarmış. Çocuklukları farklı eserleri okumakla geçen Yüksek kardeşler daha çocukken yaşlarının ötesinde eserleri okuma imkânı bulmuş. Okuma aşkları hiç bitmeyen kardeşler halen farklı alanlarda kitap okumaya, fikirler bulmaya ve şiirler yazmaya devam ediyorlar.

Müşterisini farklılaştırabilen firmaların kazandığı bir dönemde yaşıyoruz. Kimse Starbucks'a gidip bir masaya oturarak bana bir çay bir simit demiyor. Firmanın koyduğu kurallara uyum sağlıyor. Halbuki bizler firmaların müşterisine göre şekillendiğini biliyorduk. Müşteri her zaman haklıydı bize göre. Mor müşteri tabiri bana müşterinin de firmaya göre farklılaştırılabileceğini ifade ediyor. 

Müşterilerinizi Fiyat Politikanız Konusunda Eğitin

Bir yıl önceki fiyatların en az iki katına çıktığı bu günlerde, maliyetlerin geldiği noktayı baz alan firmalar (petrol istasyonları, marketler, hammadde tedarikçileri, otomobil galerileri, doğalgaz - elektrik dağıtım şirketleri...) zaten hepimizi fiyatlar konusunda eğitmiş durumda. Sıra halı yıkama esnafında. Müşterilerimizi emeğimizin karşılığı olan fiyatlarımız konusunda eğitelim. Duygusal halı yıkamacı kardeşler gibi kendi eğitimimizi de aksatmayalım.

Şimdiden eğitimli müşterilerinizle birlikte, huzurlu, bereketli, mutlu bir yeni yıl geçirmenizi dilerim.

*Purple Customer

**Product (Ürün), Price (Fiyat), Place (Yer), Promotion (Tutundurma)

*** https://bit.ly/3slOQu7