Geçtiğimiz günlerde MARHALFED (Marmara Halı Temizlemeciler Federasyonu) Başkanımız Sayın Bahattin Ersönmez aradı; “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı sivil toplum kuruluşlarını tanıma ve yöneticileri ile tanışma kapsamında Federasyonumuzu ziyaret edecek. Ben gelemeyeceğim sen ilgilenir misin?” dedi.

Ofisim, MARHALFED genel merkezi olarak görünüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden gelen heyeti Başkanımın isteği ile ağırladım.

Kısa bir tanışma faslından sonra İBB’den bir isteğimiz olup olmadığını sormaları üzerine; uzun yıllardır kayıt dışı ile mücadele edilmesi hususunda çaba gösterdiğimizi, son on yıla dayalı çeşitli dilekçelerimiz olduğunu, bu dilekçelerin gereğinin yapılmadığını, bizimde bu sevdadan vazgeçtiğimizi ve son dört yıldır herhangi bir dilekçe vermediğimizi kendilerine söyledim.

İlaveten, kayıt dışı ile mücadelenin ihbara konu olmaması gerektiğini, ilgili birimlerin oturdukları masadaki bilgisayarları ile yapacakları “halı yıkama” araması ile tüm halı yıkamacıların adresine ulaşabilecekleri her hafta bir ilçeyi denetlemeleri halinde otuz sekiz haftada tüm İstanbul’u denetleyebileceklerini söyledim.

Bu konunun ciddiye alınması gereken bir konu olduğunu, denetimsizlik nedeni ile sektörde yangın veya ölümlü iş kazaların olmaya başladığını, Allah korusun İstanbul’da bu tür bir olayın vuku bulması halinde, üzerine düşeni yerine getirmeyen birimlerin sorumluluktan kaçamayacaklarını söyledim.

Hatta ilgili yöneticilerin sorumluluklarını pekiştirmek için 2010 – 2016 yılları arasındaki dilekçelerimi basına göndereceğimi bilmeleri gerektiğini de söyledim.

Ve ekledim; kaçak su ve kayıt dışı istihdam gibi sorunlar devlete karşı işlenen suçlardır. Lakin ruhsat denetimi olmayan iş yerinde iş güvenliği tedbirleri yoktur ve herhangi bir kaza durumunda insana karşı bir olumsuzluk oluşur. Bununda vebalinin büyük olacağını söyledim. Ayrıca sektörde uyuşturucu kullanan, şiddet sorunu olan, hatta ve hatta halı yıkama işini paravan olarak kullanıp çeşitli suçları içeren faaliyetlerde bulunanlar olduğunu, denetimsizliğin gelecekte büyük sorunlar yaratacağını da söyledim.

Heyet; büyük bir şaşkınlıkla karşıladı, bu tarz bildirimlerin bugüne kadar kendilerine gelmediğini ve an itibarı ile ilgisiz kalmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Başlığımız “Nereye Kadar?” Temennim o dur ki, buraya kadar. Sanırım sektörümüze yönelik büyük bir denetim başlatılacaktır. Umarım halı yıkama esnafı kurumsal olmanın gereklerini yerine getirir. Getirmeyeni İBB yola getirecektir.

Bu arada sizden çok şey istenmiyor. Vergi Levhası, Ruhsat, Oda Kaydı.

Bunlara sahip olmak çok zor değil, yeter ki isteyin.

Kalın Sağlıcakla,

Şükrü Polat.