Yıl 2012 o dönem sektörü temsil eden tek dernek olan PHTYD derneğinin yıllık toplantısına katıldığım ilk yıl. Katılanları tanımak, tanışmak amacı ile katılımcılar arasında mikrofon geziyor sırası gelen kendisini tanıtıyor.

Sıra bana geldi, mikrofonu elime aldım ve kendimi tanıttıktan sonra, "görüyorum ki; hepiniz eziksiniz, halı yıkama işi ile uğraşıyorsunuz ve mesleğinizin saygınlığı olmadığı için halı yıkama işi ile uğraştığınızı söylemeye utanıyorsunuz. Öncelikle siz mesleğinize saygılı olmalısınız ki toplum size ve mesleğinize saygılı olsun. Ben, bana sorulduğunda, halı yıkama şirketi işletmecisiyim diyorum. Oysa siz hepiniz halı yıkamacısınız. Lütfen öncelikle siz, mesleğinize saygı duymayı öğrenin, ameleliğini değil işletmeciliğini yapın ve size her sorulduğunda göğsünüzü gere, gere halı yıkama işletmecisi olduğunuzu söyleyin." şeklinde bir konuşma yapmıştım. Çok beğenilmiş olacak ki epey alkışlanmıştı.

Yıllar geçti, belki bir çok meslektaşımız mesleğine saygı göstermeyi öğrendi fakat hala büyük bir çoğunluk mesleğine saygılı değil. Hal böyleyken güya mesleğin saygınlığını arttırmak, sorunlarını çözmek adına bir sürü dernek, federasyon ve bir konfederasyon kuruldu.

Nasıl bir çelişkidir ki; mesleğine saygısı olmayan, hatta meslekte olmayan, halı yıkamayı bilen, bilmeyen, bırakın işletmeciliği ameleliğin dik alasını yapan, hatta ameleliği dahi hakkıyla yapamayan bir sürü insan dernek başkanı, federasyon başkanı, konfederasyon başkanı oldu.

Seçilen yetersiz ve beceriksiz bu yöneticilerin icraatları, eleştirilere kulak vermeden bildiklerini okumaları sektörün saygınlığının dibe vurmasına vesile oldu.

Bu işi en iyi yapabilecek insanlar da misyonlarını tamamladıktan sonra görevi bir sonraki kuşağa devrederek başpehlivanlığa terfi etmek yerine, bu oluşumun kurulmasında benim payım büyük kontrolün bende olması lazım şeklinde düşünerek, yüksek egolarına yenilerek ve bulundukları yerde fosilleşme eğilimine girerek bulunduğu makamın Dinazoru oldu.

Gelinen noktada görüyorum ki hala mesleğimize saygımız yok. Şayet olsaydı, kişisel gelişimini tamamlamış, tesis gelişimini tamamlamış, mesleğe ve meslektaşına saygılı, az konuşan, çok çalışan, saygın, dik duruşlu, dirayetli, becerikli yöneticiler seçebilirdik.

Kendinize saygınız yoksa, temsiliyette saygınlığı önemsemezsiniz. Lütfen öncelikle kendimize,  birbirimize ve sonra  mesleğimize saygılı olalım.