Herkesin farklı cevaplar verildiği bu soruyu objektif bir şekilde değerlendirmekte zor. Çünkü şans ve çalışma ikisi birlikte olunca başarıyı getirmektedir. Gerçi meslektaşlarımın bu konuda farklı tecrübeleri bulunmaktadır. Kimisi gerçekten çalışarak bulunduğu konuma ulaşmışken kimi de gerçekten bir şansın ona vurması sonucunda büyük başarı yakalamıştır. Örneğin sanal oyunlar, sanal para birimleri gibi…

Ancak çoğu kişinin ortak görüşüne göre hem çalışma hem de fırsatları yakalamak başarıya ulaşmak noktasında önemlidir.

Çalışmadan, üretmeden bir şeyi elde etmenin imkansıza yakın olduğunu belirtmeye gerek yok sanırım. Çalışmak başarının anahtarıdır. Çalışmayan, AR-GE yapmayan bir insanın bu konu hakkında fikrinin olması da mümkün değildir.

Çalışan insanın özgüveni de yüksek olur. Dolayısıyla sorulan sorulara daha rahat cevap verebilir. Başarılı olmak için de şansın önemli bir yeri vardır. Çünkü şans, bazen çalışmayan insana da yardım edebilir. Kimi insanlar oynadığı piyonga vesaireden dolayı büyük kazanımlar elde edebilir ve bu şansları sayesinde hayatları saatler içinde değişebilir. Dolayısıyla şansın da başarıda önemli bir etkisi vardır.

Şans her zaman olmayabilir ama şansın olması için de çalışmak lazımdır. Özetle sen önce çalışacaksın, uğraşacaksın, peşinden koşacaksın, o sırtını bir terleteceksin; şükrünü de yapacaksın sonra şans dediğin şeyi verenin Allah olduğuna inanacaksın!

Başarmak ve en iyisini yapmak için mücadele, hırs ve azim gereklidir. Elinden gelenin en iyisini yap, zaten Allah sana kapalı kapıları açar. Verdiğin çabayı hak ettiğin yere elbet getirir. Çalışmaya başlarken yarabbi bana bir şans ver değil, hakkım olanı nasip eyle diye başlarsanız muvaffak olursunuz!

İşini şansa bırakanlar, sanal ortamdan kazanılan gelirler hiçbir zaman uzun ömürlü olmamıştır.

Bunu ben değil, dünyadaki istatistikler söylüyor. Sektör olarak tedarikçi paydaşlarımız dahil yapmış olduğumuz iş gereği alnımızı, sırtımızı terletmeden başarıya ulaşmış paydaşlarımızı göremiyorum.

Sizi bilmem ama şunu gördüm, şahitlikte yaparım; ülke genelinde bütün meslektaşlarımızın, paydaşlarımızın çıtayı yükselterek hem kendi işletmelerini zirveye çıkarmaları hem istihdam yaratmaları hem de ihracat yapmaları sadece şansa bağlı değildir. Şansın yanında, AR-GE, alın teri ve çaba bugüne gelmelerini sağlamıştır.

Peki size soruyorum:

Sizce başarı şansa mı bağlı, kazanmaya mı?

“Başkan şimdi bunun zamanı mı? Yıl başına az kaldı!” diyenlerde duyuyor gibiyim, herkesin özgür iradesine saygılıyım!