Eskiden sık sık şimdilerde zaman zaman siyasiler başta olmak üzere İçişleri, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları tarafından halen kullanılan ve kulaklarımızın aşina olduğu “Mihrak” kelimesinin anlamı “Odak”tır.

Odak : Herhangi bir düşüncede, nitelikte olan kimselerin kaynağı veya bir şeyin toplandığı, yoğunlaştığı yer.

Odak kelimesi bazı durumlarda tam olarak oturmadığı içindir ki mihrak kelimesi kullanılmaya devam ediyor.

Mihrak iç ve dış mihraklar olarak ikiye ayrılıyor.

Kısa bir açıklamadan sonra, gelelim bizdeki iç mihraklara;

Sektörün içerisinde yer alan, pastadan aslan payını kapan ve kendilerini halı yıkamacı ve halı temizlemeci hatta işadamı olarak tanımlayan kaydı olmayan bir merkezde birilerinin etrafında 3-5 fasoncu ve 5-10 fason firma olarak kümelenen, kendi aralarında firmalarını borsadaymış gibi alıp satan, dönüşümlü bir sistemle bazen yıkama yerinin sahibi, bazen de fasoncusu olan, vergi kaydı olmayan, her mahallede onlarcası küme küme kümelenen, bu iç mihraklardan sektörü arındırmadığımız sürece; ne rahat yüzü görecek, ne de başımızı önden kaldırabileceğiz.

Gün geçmiyor ki ulusal bazlı haber kanallarında halı yıkama veya halı yıkamacı ile ilgili olumsuz bir haber yayınlanmasın.

Olumsuz her haber sektör aleyhine, olumlu her haber sektör lehinedir.

Sektörleşmeye ilk adımların atıldığı günden beri içimizdeki iç mihrakların sektöre verdiği kayıp ve zararlar azalmak yerine her geçen gün büyümeye devam ediyor.

Türkiye’deki halı yıkamacı sayısı 35.000 olarak varsayılıyor. Buna karşılık kayıtlı halı yıkamacı sayısı %5!

%5’lik halı yıkamacı esnafının, halı yıkamacı olarak geçinen kural tanımayan, yüzü kızarmayan, ar damarı çatlamış %95 lik bu iç mihraklarla mücadele etmesi ilk bakışta elbette zor hatta imkânsız görülebilir.

Biz %5’lik halı yıkamacı ve halı temizlemeci “Bir elin nesi var iki elin sesi” “Birlikten kuvvet doğar” atasözlerinden hareketle, vakit kaybetmeden sektörün kanaat önderlerinin liderliklerinde herkesi ve her kesimi kapsayacak şekilde dinamik bir yapının temelleri atılmalı, toptan bir mücadeleye start verilmelidir.