Clarion Hotel’de Halı Yıkamacılar Konfederasyonu ev sahipliğinde gerçekleşen Çalıştaya:

Profesyonel Halı Yıkamacılar Federasyon Başkanı Zerrin Kömeçoğlu, Marmara Halı Temizlemeciler Federasyon Başkanı Bahattin Ersönmez, Batı Anadolu Halı Yıkamacılar Federasyon Başkanı Halid Kılınç, Marmara Halı Yıkamacılar Federasyon Başkanı Sefa Taşkürk, Profesyonel Halı Temizleyiciler Yardımlaşma Derneği Başkanı Kadir Özkarakaşoğlu, Avrupa Yakası Halı Yıkamacılar Dernek Başkanı Murat Çetinkaya, Uzman Halı Yıkamacılar Dernek Başkanı Abdullah Şahan, Anadolu Yakası Halı Yıkamacılar Dernek Başkanı Ali Ak ve 40 civarında dernek başkanı ve sektör temsilcileri katıldılar.

Kayıt dışı, haksız rekabet ve fiyat istikrarı gibi konu başlıkları tartıştıkları bu platformla sektöre daha iyi hizmet verebilmek adına birlik ve beraberlik sağlayarak, ilk adımı attılar.

“ORTAK TEMENNİMİZ: BİRLİK VE BERABERLİK”

Profesyonel Halı Yıkamacılar Federasyon Başkanı Zerrin Kömeçoğlu ve Avrupa Yakası Halı Yıkamacılar Dernek Başkanı Murat Çetinkaya’nın moderatörlügünde olan gecenin ilk konuşması HAYKON Disiplin Kurulu Başkanı Aslı Güney tarafından yapıldı. Ardından sahneye çıkan PHYTD Kadir Özkarakaşoğlu birlik ve beraberlik çağrısı yaptı.

Sahneye çıkan Batı Anadolu Halı Yıkamacılar Federasyon Başkanı Halid Kılınç, “Sektör için bugün Genel Başkanımız Uğur Avni Başarır’ın önderliğinde çok önemli kararlar aldık. Tüm Türkiye'de teşkilatı olan konfederasyonumuz her daim meslektaşlarımızın yanında yer aldı birlik ve beraberliği her platformda savundu. Temennim bugün burada sağlanan birlik ve beraberliğin sürdürülmesidir.

Birlik olunursa kayıt dışıyla mücadele olur, sanayileşme olur, ruhsat sorunlarıyla alakalı sorunlar çözüme kavuşur.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Kılınç’ın ardından sahneye gelen Marmara Halı Yıkamacılar Federasyon Başkanı Sefa Taştürk, fiyat istikrarı konusunda meslektaşlarını bilgilendirdi.

 “KAYITLI FİRMA SAYISI 2739”

Sektörün ortak sorunlarına çözüm önerileri sunmak adına atılan bu ilk adımda MARHALFED Başkanı Bahattin Ersönmez, HAYKON Başkanı Uğur Avni Başarır giriş konuşmalarını yaparak sorunun alt başlıklarından bahsettiler. Birlik ve beraberlik tablosundan duydukları mutluluğu dile getiren yöneticiler, daha iyi bir gelecek için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarından bahsettiler.

Kayıt Dışı tabirinin altını açan Marhalfed Başkanı Bahattin Ersönmez: “Resmi sayılara göre 2016 yılından bu yana Türkiye’de hizmet veren kayıtlı halı yıkama sayısı 2739. Bu ne demek? Biz ne yaparsak yapalım? Hangi taleplerde bulunursak bulunalım devlet nezdinde sayımız 2739! Reelde 20bin küsür halı yıkamacı var ama biz ne zaman isteklerimizi iletsek karşımıza bu sayı çıkıyor. Resmi sayılarda çoğunluğu gösteremediğimizden çözüm üretemiyoruz.

Dernek Başkanlarından ricam: Bu zaman kadar kayıp olan yıllarımıza yapacak bir şey yok belki ama bugün bir milat olsun. Sektöre hizmette bir nokta dahi koymak istiyorsak önce kendi üyelerimizden başlayalım.

Kayıtlı firma sayısı artıkça kalitemizde artacaktır. Düşman rakiplerimiz olacağına, dost meslektaşlarımız olsun. Gelin birlikte büyüyelim, birlikte kazanalım.” dedi.

“DÜŞMANLIĞA GEREK YOK!”

HAYKON Başkanı Uğur Avni Başarır konuşmasına kıssada hisse örneği vererek başladı. Birlik çağrısı yapan Başarır, “Ben bu sektöre kim bir taş koyduysa ona minnettarım. Sektörde tekelleşme istemiyorum. Görüş ayrılıklarımız olsa da konuşarak en doğru yolu bulacağımıza eminim. Düşüncelerimizin farklı olması bizim düşmanlık yapmamızı gerektirmez.

İstiyorum ki insanların ayaklarıyla bastıkları halıları omuzlarda taşıyan halı yıkamacılar olarak, saygınlık kazanalım. Mesleğimizi resmiyette statüye kavuşturalım. Halı yıkama sektörü ayrı bir sektördür. Ben başka sektörlerin altında ya da içinde bulunması fikrine hala muhalifim. Ustalık belgeleri alınırken mesleki yeterlilik ölçüsüne tabii olunması gerektiği kanaatindeyim.

Birlik ve beraberlik adına atılan bu ilk adımı önemsiyorum, sektörün gelişmesi içinde çalışacağıma söz veriyorum.” dedi.

Platform açık oturumla devam etti.

Kayıt Dışı, Haksız Rekabet ve Fiyat İstikrarı gündemi belirlerken ilk oturuma Uğur Avni Başarır, Halid Kılınç, Hüseyin Görüş ve Kenan Yılmaz katıldı.

“KİMSE BENİM RIZKIMI ÇALAMAZ!”

Batı Anadolu Halı Yıkamacılar Federasyon Başkanı Halid Kılınç “Biz derneğimize vergi kaydı olmayan firmaları üye olarak kabul etmiyoruz. Ancak ben sektörün sorunlarının vergi kaydıyla hallolacağına inanmıyorum. Vergi kaydı olmayınca derneklere üye olmuyorlar ondan sonra da bağlayıcı bir etkenleri olmadığından istedikleri fiyatları yıkıyorlar. Ben birazda haksız rekabet kavramına dikkat çekmek istiyorum. Sektörün en büyük problemi bence bu.” dedi.

2020 yılında herkesi kayıt içine almaya çalışacağız diyen Kenan Yılmaz, “Biz üyelerimizi gezerek belirli bir zaman dilimi belirleyecek istediğimiz şartları yerine getirmelerini isteyeceğiz. Daha sonra bu şartları yerine getiren üyelerimizi meslektaşımız kabul edeceğiz. Kimsenin benim çocuğumun rızkını çalmaya hakkı yok.” dedi.

“İLK HEDEFİMİZ BELEDİYELER OLMALI”

Sefa Taştürk, Mehmet Budak, Erdoğan Bakır ve Muammer Gökalp isimleri açık oturumun ikinci perdesine katıldı.

Muammer Gökalp “Belediyeler bizim ilk hedefimiz olmalı. Buradan çıkacak güzel sonuçları eğer biz Ankara’ya ya da Belediyelere iletemezsek amacımıza ulaşmamış oluruz.” dedi.

“BU BULUŞMADA DEMOKRASİ VAR!”

Açık oturumun üçüncü perdesi sektörün hizmet kalitesini artıran tedarikçi firma sahiplerini temsilen Hasan Şişli, Ali Ak, Düzgün Aslan, Erkan Durmaz’ın katılımları ile devam etti.

Tesiad Başkanı Hasan Şişli, “Burada demokrasi işliyor. Bu sebeple yanyana sulh içinde konuşmamızda bunun ispatı. Bizim bünyemizdeki tedarikçiler sadece Halı Yıkama sektörüne özel çalışmamaktadır. Başka sektörlere de hizmet üretmekteyiz. Haksız rekabet oluşumu bizim sektöründe kanayan yarası. Aynı makine için arasında uçurum olan farklı fiyatlar, farklı ödeme koşulları vs. Ancak biz kimseyi yargılayarak kimseye kötü diyemeyiz. Aynı dertler bizde de mevcut. Nasıl sağlıkla çözebiliriz ona odaklanmalıyız.” dedi.

“GELECEĞE YATIRIM YAPALIM!”

Buluşmanın son oturumunda söz alan PHYTD Başkanı Kadir Özkarakaşoğulları, “Biz aslında toplantı adı altında buluşsak da biz şu an istişare yapıyoruz. Bizim derdimiz ortak, ben değil biz olabilmek! Rızık kazanmak önemli ama sadece günü kurtarmadan geleceğe de yatırım yapmalıyız.” dedi.

Sektörün sorunlarının konuşulduğu, fikir alışverişi yapılan bu buluşma sadece atılacak adımlar açısından değil, farklı görüşlere sahip olan derneklerin bir çatı altında toplanmasına vesile olarak birlik ve beraberliğin önemini vurguladığı için önem arz etmektedir.

Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Yazar Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Yazar

Editör: TE Bilişim