Yaptığı işi son derece süratle yapan çalışkan insan videolarını izlemişsinizdir. Hızlıca waffle makinesinde çalışan, otomatik makine gibi meyve - sebze doğrayan, spatulalarla hızlıca dondurma yapan, krep pişiren, saniyeler içerisinde poşeti çörekle dolduran, saniyeler içerisinde bir kaç pizzayı dilimleyen. İnternette dolaşan binlerce video var bu şekilde. Sizce o insanların yaptığı işi bu kadar hızlı yapmasını sağlayan şey nedir?

Yaptığı işi sevdiği için mi, iyi para aldığı için mi, yoksa yapmak zorunda olduğu için mi?

Kanaatime göre bu insanlar Konfüçyus'tan "insan sevdiği işi yaparsa bir gün bile çalışmaz" öğüdünü almışlar. Çoğu uzak Asya'da çekilmiş bu videoların başka açıklaması olamaz.

Peki bu insanların çoğu kendi işinde değilde başkalarının işletmesinde çalışıyorsa bunu nasıl açıklayacağız?

O zaman keramet işverende. İşçi çalıştırmak, en az o işi yapmak kadar ustalık ister. Eğer çalışanlarınıza iyi bakarsanız, onlarda müşterilerinize iyi bakarmış.

Halı yıkama sektöründe bu iştahla çalışan insanların videolarına pek rastlamadım. Az sayıda gelberi çekme videosu dışında insanların iştahla yaptığı bir iş göremedim. Biz de özlük haklarına saygıda kusur etmezsek, rızkın Allah'tan geldiğini aklımızdan çıkarmazsak, çalışanlarımıza sorumluluğumuzdaki bir misafir gibi davranırsak ve insanca çalışma ortamı oluşturabilirsek işini seri ve mutlu yapan personellere o zaman sahip oluruz. Çalışanlarımıza iş arkadaşı gözü ile bakıp insanca yaşayabilecekleri fırsatlar ortaya koyarsak, onlar da müşterilerimiz ve bizi el üstüne tutar, hep birlikte kalkınırız. 

---

Olaya başka bir açıdan yaklaşacak olursak insanların robotlar gibi çalışmaya zorlanması ne kadar doğru? Sanayi devriminden sonra işçiler makine muamelesi görüp denetmenler gözetiminde kronometreyle çalıştırılmışlar. İlerleyen zamanlarda bantlı sistem çalışan fabrikalar da seri çalışmayı sağlamış. İlk bakışta mükemmel görünen bu sistem, insanların ruhsal sorunlar yaşamasını körüklemiş ve neticede psikoloji bilimi doğmuş. İnsan bir makine değildir. Konuyu eğlenceli şekilde inceleyen Modern Times (Modern Zamanlar Charlie Chaplin 1936) filmini izlemenizi tavsiye ederim. Filmde Charlie Chaplin her gün yüzlerce civatayı tek hamlede sıkan işçiyi canlandırıyor. 

Tavsiye ettiğim çalışma şekli tabiki bu değil. İnsanlara seveceği ve ömür boyu severek çalışabileceği iş ortamı oluşturabilirsek ne mutlu bize. Bu arada yeni yıl ile birlikte Türkiye genelinde büyük şirketlerin personellerine yaptığı zam ortalaması %13, devletin asgari ücretliye yaptığı zam ise %21,56. Haydi arkadaşlar. Önce halı yıkama fiyatlarına sonra iş arkadaşlarımızın maaşına güncelleme yapmanın zamanı geldi. Nasırlı eller cebe...