Hatırlarsınız geçtiğimiz yıl salgını önlemek için yasaklar ilk konulduğunda kuaförler bir süreliğine kapatılmıştı. Yaklaşık bir ay boyunca çalışamayan bu meslek grubu boşta kaldığı süreyi olağan üstü bir hazırlık yaparak değerlendirdi. Kullandığı aletlerin dezenfeksiyonundan tutun tek kullanımlık malzemelere varıncaya kadar yapılan bu hazırlıkla kısa sürede "artık güvenli bir şekilde hizmet verebiliriz" noktasına geldiler. Kısmi yasaklar olsa da devlet de yasağı kaldırdı, kuaförleri tekrar açtı.

Tüm hazırlıklar bir yana, iş başı yaptıklarında en önemli değişiklik fiyat listelerinde oldu. Saç, sakal ve yıkama işlemi için 55 TL olan tarife 95TL'ye yükseltildi. Bu %72'lik bir artış demek. Zamlı fiyatlar odalar vasıtasıyla tüm ülkedeki berberlerin duvarlarında yerini aldı. Yine kuaförlerin neredeyse hepsi belirlenen saatten sonra çalışmıyor. Aynı zamanda hafta sonu ancak izin alarak çalışabiliyor. Eczaneler gibi nöbetçi kuaför uygulaması var.

Tüm bunlar berberlere ne kadar da örgütlü bir meslek dedirtecek cinsten bilgiler. Peki halı yıkama sektöründe de yaşanan kapanma süreci fırsata çevrilebilir mi?
Ulusal çapta haber olacak bir açıklama ile fitil ateşlenebilir mi?
İşletmelerin çalışma süreçleri, halı yıkama endüstrisinin önemi konusunda kamuoyu bilgilendirilebilir mi?

Arkadaşlarımızın çoğu kapanmanın sonunda yoğun iş temposundan dolayı pek bu işlere vakit ayıramayacak. Sezon bitince tekrar aynı kısır döngü devam etmemeli.

PR ajansları ile çalışarak, halı yıkama sektörünü ülke genelinde kıymeti bilinen meslekler seviyesine ulaştırmak için bugünden daha iyi bir zamanlama olamaz. Başkalarından beklediğimiz saygıyı önce biz mesleğimize gösterelim. Derneklerimiz daha önce basit reklam çalışmalarına bile ciddi rakamlar toplayarak TV reklamları verdi. PR ajanslarına çok daha uygun rakamlara sıkıntılarımızı duyurabileceğimiz haberler yaptırabilirsiniz. Ulusal kanallarımızda ana haber bültenlerinde sektörün sözcüleri gayet güzel bir şekilde milletimizi bilgilendirebilir. Aslında bu hem sektör açısından, hem de sektörün hedef kitlesi açısından bir zaruret. Yıkanmayan halılar evde tehlike saçıyor.
Başkanlarım, azıcık daha yüksek sesle lütfen. Sesiniz gelmiyor.