Halı yıkama mesleğinin daha iyi olabilmesi için yıllarca birçok hususta kafa ütüledim. Bazen tavuk beslenen ve tavukların halıların üzerinde gezmesine müsaade edilen tesisleri, bazen kedi köpek beslenen ve beslenen hayvanın halıların üzerinde yatmasına müsaade edilen tesisleri, bazen dere korkuluklarını halı kurutmakta kullanan tesisleri, bazen yüzlerce halının aynı havuzda ıslatıldığı çamur deryası havuzları gözünüzün içine soktum durdum.

Tabi ben söyledim ben dinledim. Nato kafa nato mermer meslektaşlarımızın bir kulağından girdi, diğer kulağından çıktı gitti.

Yaklaşık on yıldır dile getirdiğim bu konular sebebi ile birçoğunuzun antipatisini kazandığımı da biliyorum. Lakin dünyayı kasıp kavuran Corona Virüs (Covit 19) salgını döneminde ne kadar doğru bir davranış sergilediğimi bu gün daha iyi anlıyorum. Umarım sizlerde anlamışsınızdır.

Asırlardan beri hayvanlarda var olan, fakat hayvandan insana geçme özelliği bulunmayan Corona Virüs, mutasyona uğraması neticesinde hayvandan insana ve insandan insana geçme yeteneğine sahip olmuştur.

Sırayla yeniden değinelim; tesiste beslenen tavuklarda var olan onlarca viral hastalıktan sadece iki tanesine değinelim. Bunlardan biri kuş gribi diğeri tavuk vebası. Bu virüslerden herhangi birinin mutasyona uğrayarak halılarla birlikte taşınarak insana geçmeyeceğini hangimiz garanti edebiliriz.

Aynı şekilde kedilerde var olan FIB (Corona Virüsün mutasyona uğramış halidir) veya köpeklerde var olan Parvo Virüsü (kanlı İshal), Distemper Virüsü (Gençlik Hastalığı), Canine Parainfluenza (Köpek Nezlesi) virüslerinin halılarla birlikte transfer edilerek insana bulaşmayacağını hangimiz garanti edebiliriz.

Bu virüslerin sokak hayvanlarından, dere korkulukları, bahçe duvarları veya kaldırım üzerine konumlandırılmış kurutma arabaları üzerine asılmış halılara sirayet etmeyeceğini ve halılarla birlikte evlere transfer olmayacağını hangimiz garanti edebiliriz.

Bir başka kronik sorunumuz olan havuzlarda bu tür virüslerin veya bakterilerin olmayacağını ve halılarla birlikte evlere gitmeyeceğini hangimiz garanti edebiliriz.

Hiç birimiz bu tür durumların olmayacağını garanti edemeyiz. İşte bu sebeple yıllarca yaptığım gibi antipatinizi kazanmak pahasına, yine, yeniden, bir kez daha haykırıyorum.

Lütfen daha dikkatli, daha bilinçli, daha sağlıklı çalışalım. Umumi tuvaletlerden daha pis ortamlarda halı yıkanan, kişisel temizlikten bihaber insanların bu mesleği icrasının yanlış olduğu bilinciyle hareket edelim. Çevremizde var olan pis, izbe, kalitesiz yerleri uyaralım gerekirse ilgili mercilere bildirerek farkındalık yaratalım.

Ve bir kez daha soruyorum.

Benim nato kafa nato mermer meslektaşlarım,

Şimdi anladınız mı ne kadar hassas bir mesleği icra ettiğimizi?

Şimdi anladınız mı yıllardır gözünüzün içine soktuğum görüntülerin haklılığını?

Şimdi anladınız mı sorumluluğumuzun büyüklüğünü?