Oğuz Atay'ın ilk romanının ve güzel bir TRT dizisinin adı. Ben adına takıldım. Tutunamayanlar deyince aklıma hayatta hep kendini bir adım geride gören Anadolu insanı gelir. Halbuki Anadolu insanının değerleri ne kadarda ileridedir.

Tutunamayanlar deyince bir de aklıma bazı halı yıkamacılar gelir. Kimisi batırdığı şirketten kalanla, kimileri de son atımlık kurşunuyla makine almaya gelir. Kimileri de borç harç girer bu işe. Çünkü başka bir işte tutunamamıştır.

Tutunamayanlar halı yıkamada ne kadar tutunacak?

Yukarıda örneklediğim arkadaşlarımdan bazıları gerçekten güzel bir düzen kurmuş durumda. Vicdanı rahat bir şekilde teslim ediyor halılarını. Fiyatları, kalitesi ile meslektaşlarına (tutunamayanlara) örnek olur pozisyona geldi bile. Aile bireyleri ile birlikte çalışsa bile onların hakkını hesap ediyor. Sigortalarını, maaşlarını muntazaman yatırıyor. Her gün az-çok sipariş geliyor. Düzenini devam ettiriyor. Kalitesini bozmadığı için fiyatta istediğini almakta zorlanmıyor. Ekonomik durgunluklardan endişe etse de tekerini döndürmeye devam ediyor.

Bir yanda da tutunamayanlar var. Asıl konumuz onlar. Sanki kitapların hepsi onlar için yazılıyor. Çoğu umursamasa da...

Tutunamayanlar şirketini devrediyor.

Tutunamayanlar borçlarını ödemiyor.

Tutunamayanlara personel dayanmıyor.

Tutunamayanlar arabasına, makinesine bakmıyor.

Tutunamayanlar kendine de bakmıyor.

Tutunamayanlar piyasayı kırıyor.

Tutunamayanlar türlü internet hileleri ile meslektaşlarının hakkına giriyor.

Tutunamayanlar mesleğin değerini düşürüyor.

Tutunamayanlar, size sesleniyorum. Kolay yoldan para kazanılmıyor. Bazı konumlara sabırla, çalışarak, okuyarak, riske girerek, dürüst davranarak, hak yemeyerek gelmek zorundasınız. Örnek olan başarılı şirketler birden kurulmadı. Bu sıkıntılı dönemde böyle bir yazıyla karşınıza çıkmak istemezdim. Fakat daha önce yaptığınız hamleler demek ki işe yaramamış. Şimdi yeni şeyler denemek lazım.

Sıkıntılı dönemlerde devreden şirket sayısı ciddi oranda artıyor. Bu işletmeler malının kıymetini de bilmiyor. Haraç mezat elde avuçta ne varsa paraya çevirme derdine düşüyor. Sabır bu dönemde işinize yarar. Korkusuzca aktif bir sabırla yaptığınız işi yapmaya devam etmelisiniz. Çünkü bu dünyada her şey geçiyor. Sıkıntılı süreç geçince haraç mezat satmaya çalıştığınız işletmeleri iki katı fiyatına alamayacaksınız.

Başka işletmeleri devralan işletmelere de anlam veremiyorum. Madem başka bir işletmeyi devralmak için yeterince paran var. İşyerine yatır, reklam yap o parayla. Personelin eğitimine yatır. Bu sene dönmezse seneye aynı oranda işle geri döner sana. Hem de satın almaya çalıştığın işletmenin yarıdan az fiyatına kazanırsın.

Pandemide örnek verdiğim safarideki iki arkadaşın hikayesini hatırlarsınız. Spor ayakkabılarını giyip o dönemde koşmaya başlayanlar arslandan kurtulmayı başaracaktır.

Hepinize hayırlı ve bereketli işler dilerim.