Tam kapanma süresince Oda, Federasyon ve bazı Dernek başkanlarının çağrısı üzerine işyerlerini faaliyete kapatan halı yıkamacılar. Yasakların kalktığı bu ilk günde Bismillah diyerek iş başı yaparak sezonu açtılar.

Tam kapanma süresince çalışma izni verilmeyen halı yıkamacılar ikiye bölündü. Yasaklı günlerde yasağa uyarak çalışmayan halı yıkamacıların yanında, halı yıkamacıların çoğunluğu, ceza  riskini göz önüne alarak, yasakları delerek çalıştı.

İstemo Başkanı Kulaoğlu;

Konuya ilişkin Halı Yıkama Haber kanalına bir açıklamada bulunan İstanbul Elbise Temizleme ve Halı Yıkamacılar Odası 

İSTEMO Oda Başkanı Nihat Kulaoğlu “ Yasaklar öncesi yasaklardan muaf tutulmak için yaptığımız girişim ve başvurularımız maalesef sonuçsuz kalmıştı. Oda Yönetimi olarak tam kapanma süresince yasaklara uyulması için oda üyelerimize çağrıda bulunmuştuk. Çağrımıza uymayan tavsiyemize dikkate almayarak çalışan halı yıkamacılar oldu bunların birçoğunu tespit ettik. Birlik ve beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde Etik davranmayan bu meslaktaşlarımızıda bir gün hatırlatmak üzere not ettik. Bu arada Tavsiyelerimize uyarak 17 gün işyerlerini kapalı tutan fedakârlıkta bulunan meslektaşlarımıza tek tek teşekkür ederim. Oda olarak onları bu fedekarlıklarından dolayı asla unutmayacağız.” dedi.

Marhalfed Başkanı Bahattin Ersönmez;

Konuya ilişkin Halı Yıkama Haber kanalına bir açıklamada bulunan; Marmara Halı Yıkamacılar Federasyonu (Marhalfed) Başkanı Bahattin Ersönmez;

Olağanüstü zamanlar için ek planlarımızın her zaman olması gerektiğini söyleyen MARHALFED Başkanı Bahattin Ersönmez, “Sağlığımızın korunması ve malum COVİT salgınıyla mücadele de devlet tarafından alınan kararlar çerçevesinde, diğer bazı sektörlere uzun zamandır uygulanan tam kapanma süreci ne yazık ki, iş yoğunluğumuzun başlangıcında bizim sektöre de uygulandı.

Başta Oda başkanlarımız, Federasyonumuz ve tüm illerdeki dernek yönetimlerince, yoğun bir çalışma ve paylaşımlarla, bakanlık ve valilikler nezdinde, yasaklardan muafiyet taleplerimiz sonuçsuz kalmıştır. Her şeye rağmen resmi tatilleri çıkardığımızda 9 günlük bir kapanmayla bu süreç hafif atlatılmıştır.

İş yoğunluğumuza denk gelen bu kapanma, işletme yönetiminde A-B-C planlarının ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha bize hatırlatmıştır. “Ak akçe, kara gün içindir” atasözümüze istinaden, maliyet ve fiyat hesaplamalarımızda, olağan üstü haller içinde gereken tedbirlerin göz önüne alınması, bizleri bu gibi durumlarda daha az etkileyecektir.

Bir daha yaşanmaması dileğiyle, sağlıklı günlerde, kesintisiz bir iş sezonu diler, tüm meslektaşlarıma saygılar sunarım” dedi.

Tesiyad Başkanı Hasan Şişli

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Tesiyad Başkanı Hasan Şişli;

Derneklerin görevlerini layıkıyla yerine getirmediğini vurgulayan TESİYAD Başkanı Hasan Şişli, “Bu süreçte dernekler beklentileri karşılayamamış olup sadece görüntüde birlik beraberlik mesajları vererek tabela üzerinde kaldıklarını teyit etmişlerdir.

Buna en güzel örnek ise Marmara’da bir Federasyon Başkanımın halı yıkama filmine 17 gün ara veriyoruz kelimesi ile ne kadar aciz ve yeteneksiz insanlar tarafından bu sektörün yönetilmeye çalışılmasıdır.

Tuzları kuru olan bu örnekteki başkanlar, süreç içerisinde sınıfta kalmışlar ve sadece biz iş yapıyoruz havası ile çalıştıklarını göstermek adına popülist davranışlar sergileyip; üyeleri arasındaki bütünlük ve birlik amacını yıkmışlardır.

Hiçbir üyenin derneklerine güvenleri kalmadığı gibi husumet artmış sözlü kavgalar alenen yaşanmıştır.

Üyelerine kararlara uyma konusunda birlik, kanun ve nizamdan bahsedenlerin; üyeleri kanunsuzluklar içerisinde çalışarak meslektaşlarının haklarını yemişlerdir.

Biz sektörün tedarikçisi olarak halı yıkama dernekleri ile Bursa’da federasyonlardan daha ciddi girişimlerde bulunduk. Bu süreç daha çok sancılı geçecek. Canı acıyanlar fiyat politikası, fason gibi kabul etmeyeceğimiz aldatıcı reklamlarla kaybedilen müşterilerinin geri kazanmak için her yolu deneyeceklerdir.

Ve çok ilginç bir şey daha yıllarca federasyonlara söyleyip karalama içinde olanlar ise, şimdi federasyonları geçtik konfederasyon oluşturmamın peşine düşmüşlerdir.

Bu koltuk sevdası yakışmıyor. Bulunduğunuz yerler bakan makamı değil, gönüllük esas olan dernek başkanlığı. İstifa erdemdir. İstifa edin, yerinizi gençlere bırakın.

Bu kapanma sürecinde bu konuları daha iyi inceleme şansı bulduk.

Esnaf zor durumda! Borç ödemek için bahaneler ararken, işsizlik ve müşteri kaybı son nefeslerine geldi.

İstihdam da kalıcı elaman yerleştiremeyenler bile elaman bulamaz hale geldiler; maaş ödeyemez oldular. SSK ve benzeri ödemeler bellerini kırdı, devlete olan kredi ve düzenli ödemelerin ertelenip faizsiz desteklerle esnaf sübvanse edilmelidir” dedi

Phtyd Kurucu Başkanı Azem Kökez

Konu ile ilgili görüş ve düşüncelerini yazılı bir bildiri ile açıklayan Phtyd kurucu Başkanı Azem Kökez;

Yaşadığımız zorlu süreç dostu düşmanı ayırt etmemizi sağladığı diyen PHTYD Kurucu Başkanı Azem Kökez, “Şu yaşadığımız pandemi dolayısıyla kapanma evresinde başta İstanbul Oda’sı, Antalya Ticaret Oda’sı, Ankara, Bursa ve Konya Oda’ları; buna ek olarak başta PHTYD ve diğer paydaşlarımızla çok mu çok efor sarf edildi.

Bu bağlamda elini taşın altına koyan bütün meslektaşlarımızı tebrik ediyorum. Gelinen noktada belki hedefe ulaşamadık ama çoğu illerde tenzih ederek söylüyorum maalesef bazı meslektaşlarımız vizyonlarını, misyonlarını, karakter yapılarını analiz ederek; kimlerle yola devam edileceğini, bunlarla ilgili yasaları nasıl işleme koyacağımızı bizlere göstermiş oldu.

Nihat Bey’in dediği gibi etik davranmayan bu kişileri bizde not ettik! Bununla ilgili işlemleri reatiliye geçirmek sünnet değil, farz oldu!

Bu sektörde etik davranış gösterenlerin hak, adalet ve yasalar çerçevesinde suçlu duruma düşeceğini hiç birimiz ön görmemişti.

Şu mısra aklıma geldi: “Acınma, acınacak konuma düşersin.” Gelin, vazgeçelim bu sevdadan. Acımak güzel amma acınmaksa felaket.

Kadir kıymet bilene sarılıyorsan, candan vurulmazsın.

İnsanlar çok değişti, güven kalktı ortadan. Aldanmayasın sakın tatlı dil güler yüze, öyle darbe yersin ki koparırlar hayattan. Nefret edersin sonra yardımdan, acımaktan.

Böyle düşünmek bile bana zor geliyor. Kimden darbe yediysem, hepsi can dediklerim.

Çok uğraştım, beyhude bu gerçek değişmiyor. Keserin ağzı içte, hiç dışarı dönmüyor. Bu dalgalı hayatta gemini batırmadan ayaktaysan, kendine asla zarar getirme. Menzile varıyorsan, sensin en iyi kaptan.

Düşene vur demem ha, ben korkarım Allah’tan.

Güler yüz, tatlı dille başına iş açarlar; acımazlar, satarlar seni bit pazarında. Sonra terk eder seni düşünmeden, kaçarlar. Kasıtlı öldürürler ve arkandan ağlarlar.

Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Yazar Yılın Enleri Yarışmasında En İyi 3 Yazar

İşte bizim sektörümüzde, yaşadığımız güncel sorunlarımız bu!

Ben yine de sorumluluğumun bilincindeyim. Bu sektöre sevdalıyım” dedi.

Editör: TE Bilişim