Derneklerden Fuar Ziyareti Derneklerden Fuar Ziyareti

Bir milyon 700 bin çalışanın ücretini aldığı kısa çalışma uygulaması için karar haftası geldi. Bu hafta içinde alınacak kararla, kısa çalışma uygulamasının eylül ayı içinde hangi şartlarda uzatılacağı belirlenecek. İşçi ve işveren temsilcileri ise, uygulamanın 2020 yılı sonuna kadar uzatılmasını istedi.

Ancak son uzatma kararında sektörel ayrım yapılmamış ve genel olarak işverenlere bu imkandan yararlanma hakkı tanınmıştı. Yeni alınacak kararla ise, Eylül ayında kısa çalışma uygulamanın şartları belirlenecek. Bunun için sektörlerden ve bakanlıklardan görüşler alınmaya başlandı. Talepler, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda toplanıyor ve buna göre karar alınacak. Sektörel uygulama kararı söz konusu olursa, sadece belirlenen sektörler kısa çalışma uygulamasından yararlanabilecek. Böyle bir durumda, kısa çalışmanın hizmetler alanındaki işletmeleri kapsayacak şekilde devamı bekleniyor. Kısa çalışmadan çıkan işverenler ise, normalleşme desteğine başvurabilecek. Normalleşme desteğinde, çalışanlar için işverene asgari ücret üzerinden işçi ve işveren prim desteği veriliyor. Bu prim desteği 3 ay boyunca sürüyor.

İŞVEREN VE İŞÇİLERDEN ORTAK TALEP 
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise, ortak bir açıklamayla kısa çalışma uygulamasının yıl sonuna kadar uzatılmasını istedi.3 konfederasyon tarafından yapılan ortak açıklamada, istihdamını koruyan ve toplu iş sözleşmesi ile çalışan işletmelerin, normalleşme sürecinde ilave teşviklerle desteklenmesi de istendi.

İŞKUR’DAN UYARI 
İŞKUR ise, geçtiğimiz hafta yaptığı duyuruyla, işverenlere “Kısa çalışmadan çıktıysanız bildirin” uyarısında bulundu. Kurumun açıklamasında şöyle denildi: “İşverenlerimiz, kısa çalışma uygulamasını işyerinizde sonlandırmak veya uygulamanın süresini azaltmak İçin İŞKUR il müdürlüklerimizden destek alabilirsiniz.

Kısa Çalışma Ödeneği’nden faydalanan işverenlerimiz, kısa çalışma sürelerinde herhangi bir azaltma yapmanız, belirtilen süreden önce normal faaliyete başlamaya karar vermeniz halinde İŞKUR il müdürlükleri veya hizmet merkezleriyle iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Kısa çalışma ödeneği kapsamında aldığınız ödemeler, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2 nci maddesi ile kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği hakkındaki yönetmelik hükümleri gereğince Rehberlik ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’nca incelenerek beyanlarınızın doğruluğu teyit edilmektedir.”

Editör: TE Bilişim