11 Mart 2020

Türkiye için Covid-19 ile tanışma günü…

Yeni yaşam biçimi, yeni tedbirler ve tamamen yenilikler…

Covid-19 Türkiye’ye giriş yapalı bir yılı geçti. Bu süreçte kolay geçmedi. Sosyal ve ekonomik hayatı en derin şekilde etkilemiş bulunmaktadır.

Yaşadığımız bu süreçte bir olay dikkatimden kaçmadı.

1 Ocak - Yılbaşı Tatili

23 Nisan - Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1 Mayıs - Emek ve Dayanışma Günü

13 Mayıs - Ramazan Bayramı Tatili

19 Mayıs - Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı

15 Temmuz - Demokrasi ve Milli Birlik Günü

20 Temmuz - Kurban Bayramı Tatili

30 Ağustos - Zafer Bayramı

29 Ekim - Cumhuriyet Bayramı

Yukarıdaki tarihlerin içimizde yaşattığı coşkuyu, sevinci, hüznü, kahramanlıklarımızı, birlik ve beraberlik duygularının tarifi imkansızdır.  Bu tarihler bir kısım çalışanlar için tatil günü, gezmek dolaşmak için bir fırsat, hatta üzerine birkaç gün ilave izin ile uzun bir tatil fırsatı olabiliyor. 

Son bir yıldır yaşanılan pandemi sürecinden dolayı resmi tatil günlerimiz kısıtlama yapılan günlere ilave edilerek, resmi tatil günlerini insanların evlerinde geçirmeleri amaçlanmıştır. Yerinde ve doğru uygulamadır.

Çünkü tatil günlerinde insanların sosyalleştiği, temasların daha üst seviyelere çıktığı açıktır.

Gözden kaçan şu ki; yukarıda belirtmiş olduğum tatil günlerinde maalesef halı temizleme işletmeleri (küçük esnaflar) çalışmak zorunda. Bu tarihler birtakım çalışanlar için tatil fırsatı olsa da küçük esnaflar ve bizim gibi halı temizleme işi ile uğraşanlar, bu günleri çalışarak geçirmek zorunda kalıyor.

Gönül isterdi ki tüm esnaflar bu özel günlerde tatil yapsın, işletmesini açmasın ama bu ekonomik olarak imkansız.

Devlet büyüklerimizden, bizi yönetenlerden talebimiz şudur:

Bu özel günleri beyaz yakalı ve memurları evlerinde tutmak için tatil veriyorsunuz ama şunu unutmayınız ki verilen bu kısıtlamalar halı temizleme firmaları gibi birçok esnafın belini bükmektedir.

Temizlik ve hijyenin önemini her an vurguladığımız salgın döneminde, halı temizleme esnafının kapanma sürecinde kapalı tutulması ayrıca bir garabettir.

Saygılar,

Veysel Yaraş

HALSİAD Yönetim Kurulu Üyesi