Sayın Dernek Başkanları,

Değerli Meslektaşlarım,


Sektörümüzün yasal statülerinin tanınması ve kurumsal kimliğin kazanılması çalışmalarının ilki olan MYK standartımız, 2006 yılında kurulan ve sektörde Türkiye'nin ilk birliktelik hareketi olan PHTYD nin başvurusu ve azimli çalışmaları sonucu 2016 yılında 16.UMS. O538-3 koduyla “Halı Temizleme ve Bakım Elemanı” seviye standardı sektörümüze kazandırılmıştır. 

Bu standartın hazırlanması; yaptığımız halı yıkama işinin, meslek olarak tanınması ve 3308 sayılı yasayla kapsama alınmasında en büyük etken olmuştur.

 
Meslek standartları kanun gereği 5 yılda bir güncellenmektedir. Bu standart hazırlanırken PHTYD tarafından o günkü faal olan derneklere de çağrı yapılmasına rağmen ne yazık ki destek, öneri veya katılım sağlanmamıştır.

Umarız günümüz dernek yönetimleri, MYK standartını inceleyerek, güncellenmesi gereken maddeleri veya değişiklik talepleri hakkında görüş ve önerilerini, ilgili kuruma iletilmek üzere geri bildirim sağlar. 


Her geçen gün sektörümüz kontrolsüz büyümektedir. Bu kontrolsüz büyümenin sebep olduğu olumsuzluklar her yıl farklı sorunlar yumağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Kayıt dışının sebep olduğu haksız rekabet başta olmak üzere bir çok mesleki sorunlarımızın çözüm önerileri olmasına rağmen, uygulama iradelerini gösterememek, ne yazık ki samimi birlik, beraberlik ve dayanışmanın sağlanamaması, sektörde kazançlarımızın her yıl erimesine sebep olmaktadır.

Emeklerimizin karşılığını almak, hakettiğimiz kazançlara ulaşabilmek için meslek standartlarımızı öğrenmek, yasal ve mesleki sorumluluklarımızı hep birlikte yerine getirerek aynı kulvarda yarışmalıyız.
 

İstişare toplantılarımızda, seminerlerimizde   paylaştığımız konuları, bilgileri ve mesleki tecrübelerimizi işletmelerimizde uygulamadığımız sürece beklediğimiz kazançlı ve verimli meslek hayatımıza ulaşmamız mümkün görünmüyor.

Birçok ilde meslektaşlarımız, özgüveni, gerçek ve samimi olarak birliktelik ve dayanışmayı sağladıkları ölçüde başarıyı sağlayacaklarına inanıyorum.
 

Mesleğimizin saygınlığı, sektörümüzün kurumsal kimlik kazanması ve gelecek kuşaklara daha kazançlı ve huzurlu iş ortamları bırakabilmek, biz sektör temsilcisi  dernek başkanı ve yönetimlerinin manevi sorumluluğudur.


Sektörümüzün düzenli gelişmesi için meslektaşlarımızın derneklerine maddi ve manevi sahip çıkmaları, dernek başkanlarının da, aralarında iletişimi artırmaları ve istişare görüşmelerine daha fazla zaman ayırmalarını temenni eder,

Saygılarımı sunarım.
 

MARHALFED BAŞKANI
 Bahattin ERSÖNMEZ