Doğudan batıya, kuzeyden güneye ülke genelinde tüm dostlarımızdan fiyat güncelleme haberleri geliyor. Mesleki örgütlenme sektörün yüzünü güldürmeye başlayacak gibi görünüyor.

Son zamanların aktif çalışan Facebook grubu Halı Yıkamacılar Topluluğu* sektörün sorunları ile ilgili bir anket yaptı. Grup üyelerinin %35'ine göre en büyük sorun fiyat politikası.



Fiyat konusu herkesin gündeminde olduğuna göre fiyatlama stratejileri konusunda bir şeyler söyleyebiliriz.

FİYATLAMA KURGULARI

Maliyet bazlı fiyatlama

Maliyet hesabı üzerine makul miktarda kar eklenerek bulunur. Makul kâr piyasaya göre belirlenir. Rekabet önemlidir.

Değer bazlı fiyatlama

Maliyetleri göz ardı edip ürettiğiniz değerin alıcısı için ne kadar kıymetli olduğunu tespit ederek yapılan fiyatlamadır.

Değer bazlı fiyatlama sektörümüzde kullanılabilecek stratejidir. Çünkü bir facebook videosunda halı yıkamacı dostlarımızdan birisi "İnsanlar çocuklarını bakkala gönderemiyor. Biz sırtımızda kilolarca ağırlığı çift yönlü taşıyoruz." demişti. Halı yıkatma işi ülkemizde 10 yıldır insanlar için bir ihtiyaç haline geldi. Ve eğer bölgenizdeki meslektaşınızla ortak belirleyeceğiniz değer bazlı fiyatlama yoluna giderseniz işte o zaman emeğinizin karşılığını alabilirsiniz.

Bu sektör için ideal rakam, ortalama metrekare fiyatı 1.5 USD'nin karşılığı olan rakamdır. Daha önce sormuştum. Metrekaresi kaç dolar? diye. Ülkemizin para birimi ile bir şeylerin değerini ölçmek gerçekten matematik, ekonomi ve muhasebe alanında ciddi bir birikim istiyor. Bu hesaplamalara girmeye gerek yok. Emeğinizin karşılığını stabil değerli şeylerle ölçün. Dolarla ölçmek hoşunuza gitmiyorsa mesela altın fiyatlarına endeksleyebilirsiniz.

İnsanların salgın hastalıklarla mücadele ettiği şu dönem bu sektörün ne kadar önemli olduğunu herkese gösterdi. Saygın bir iş yapıyorsunuz. Emeğinizin hakkını alırken lütfen çekinmeyin.

*https://www.facebook.com/photo/?fbid=4695763627166070