Newton, bu kanununa birinci hareket yasası demiş. Hareket ve konum korumayı anlatan momentum Türkçeye atalet veya eylemsizlik yasası olarak çevrilmiş.

Detaylı tarife girmeyeceğim. Bildiğim momentum kanunu şudur. Duruyorsan durmaya devam eder ve seni harekete geçirecek büyük bir güce ihtiyaç duyarsın. Fakat hareket halindeysen, hareketli olmayı devam ettirmen zor olmayacak. Arabayı sürerken de ilk harekette en çok enerjiyi sarf ederiz. Roketlerde, uçaklarda da kalkış anında tüketilen yakıtın büyük kısmı kullanılmak zorundadır.

Yine borsada momentum efekt denen bir fenomene göre bir şirket geçmişte kazandırdıysa gelecekte de kazandıracaktır şeklinde bir tanımda da kullanılır.

Bu yasayı benim için önemli kılan ise iş hayatındaki faydası. İnsan sürekli bir işle meşgul olur ise, meşgul olmayanlardan daha başarılı olur.

Örnek olarak sürekli akan suyun taşı deldiği verilir. Ben size 3 farklı sektördeki insanlardan bahsedeceğim.

Buz hokeyi izlemediğim ve pek bilgim olmayan bir spor. Fakat durmadan çalışmanın önemini anlatabilecek bir hikaye sunuyor bize. Amerikan buz hokeyi liginde en iyi oyuncuların %40'ı Ocak - Mart ayları arasında doğdu, %30'u Nisan - Haziran arasında, %20'si Temmuz - Eylül ve sadece %10'u Ekim - Aralık arasında. Bunun sebebi 5 yaşını doldurmamış çocukların hokeye başlayamaması. Çocukların 5 yaşını tamamladığı gün antrenmanlara alınmaları ve kendi yaşıtlarının bulunduğu gruplarda oynama şansı onları başarılı kılmıştır. Yani akranlarından önce çalışmaya başlayan çocuklar istatistiksel olarak akranlarından daha başarılı oluyor.

Diğer örnek günümüz teknoloji dünyasını derinden etkileyen 3 isim üzerine. Bill Gates, Steve Jobs, Bill Joe. Bu üç isim de akranlarından önce ve uzun saatler boyunca yeni ve gerçek zamanlı bilgisayar kodlama sistemini kullanma şansına sahip oldular. Bill Gates 15-16 yaşlarında gece uzun saatler boyunca arkadaşlarının kısıtlı kullanabildiği bilgisayarı uzun saatler boyunca kullanabilme şansına sahip oldu. Başarısını gece vakti kullanabildiği okul ve şirket bilgisayarına borçludur. Steve Jobs ise Hewlett-Packard (HP) firmasında çalışarak sahibi ile girdiği samimi iletişim neticesinde yedek parçalar alarak kendi bilgisayarını tasarladı. Bill Joe okul bilgisayarlarının bir açığını bularak sınırsız zaman hakkı veren bir kod ile akranlarının bir saat kullanabildiği bilgisayarları istediği kadar kullanabildi. Bu üç isim de yeni gelişen bilgisayar teknolojilerini ilk kullanan nesilden. Devam eden bu süreç bugün her birimizin evine giren teknolojinin temellerini oluşturdu. Microsoft'u ve Apple'ı hepimiz biliyoruz. Bill Joe ise Unix ve Java yazılım dillerini yeniden kodladı. Sun Macrosystems'in kurucularındandır ve internette bir anlamda onun kodlamaları sayesinde sörf yapabiliyoruz.

Beatles müzik grubunu duymuşsunuzdur. Sansasyonel hayatları yerine müzikle geçirdikleri zamanı öğrenmiş olsaydınız onlara hayranlık seviyeniz artabilirdi. En azından çalışkanlıkları hayranlık uyandıracak düzeyde. İngiliz grup Almanya'da 3 dönem toplam 270 gün 8 saat canlı müzik yaparak enstrümanlarına, birbirlerine ve sahneye o kadar aşina oldular ki isimlerini dünyanın gelmiş geçmiş en iyi rock grubu olarak yazdırmaları çok zor olmadı. İlk profesyonel konser deneyimlerini yaklaşık 1.200 kez çıktıkları sahneden sonra yaşadılar. Bu bir rock grubu için mükemmel bir çalışma süresi.

Örnekler Malcolm Gladwell'in Outliers kitabından derlendi. Gladwell bu örneklerle 10.000 saat kuralı dediği bir kuramdan bahsediyor ve herhangi bir işte 10.000 saat çalışan insanların uzmanlaştığını anlatıyor. Momentum kanunu ile birleştirdiğimizde herhangi bir meslekte uzmanlaşmanın aslında zor olmadığı anlaşılıyor.

Şirketinizi veya kendinizi hareketli kılacak şeylerle meşgul ederek, 10.000 saat boyunca yaptığımız işi en iyi şekilde yapar isek başarı işten bile değil. Çünkü durursanız harekete geçmeniz çok daha zor olacak. Harekette bereket vardır.

30 Ağustos Zafer bayramınızı tebrik ediyor, tüm sanayicilerimizin hayatının hareketle, bereketle ve zaferlerle dolu olmasını diliyorum.