Kortizol hormonu stres anında vücudumuzun göstereceği reaksiyona hazırlık için böbrek üstü bezlerden salgılanan bir hormonmuş. Otomobille giderken aniden manevra yapmanıza, masadan düşen bardağı son anda yakalamanıza bu hormon olanak sağlıyor. Aşağıdaki videoda kortizol hormonunun insanda nasıl bir reaksiyon çevikliğine neden olduğuna şahit olacaksınız.
izlemek için tıklayınız

Stressiz hayat, stressiz yaşam gibi süslü cümleler sizi yanıltmasın. Stres sizi hayatta tutar. Pazartesi günleri bizi karamsar yapan, sabah kalktığınızda içimizi kaplayan endişenin kaynağı strese bağlı işte bu hormon. Evet kortizol hormonunun fazlası zararlı. Fakat faydaları da var. Eğer kortizol hormonu bizi stresli yapmasaydı sabahları yataktan fırlayarak kalkmaz gün boyu uyumaya devam ederdik. 

Abraham Twerski'yi izlemişsinizdir. Stresi anlatırken ıstakozdan örnek verir. Istakozlar büyüyeceği zaman kabuklarına sıkışıp strese girer ve dışındaki sert kabuğu çatlatırlar. Eğer ıstakoz stesten kurtulmak için doktora gidip antidepresan alsaydı asla büyüyemezdi. 

Bu kez iş hayatından Elon Musk'ı dinleyelim. Tesla fabrikasından çıkıp yemek molasında uğradığı Khan Academy'de Akademi'nin kuurucusu Sal Khan'a verdiği röportajı izleyelim. Khan İşler nasıl gidiyor diye sorduğunda verdiği cevap bir işadamının stresli yaşamaya alışması gerektiğini özetler niteliktedir. Şirketinde bir problem çıkmış. Olası problemler için üretilen a planı b planı devreye girmesine rağmen çözülememiştir. Ve bu tür çözülemeyen sorunlar her zaman şirketlerin CEO'sunun önüne gelir. Elon Musk kısaca şirketi yönetiyorsanız CEO iseniz her gün bu tarz problemler ile karşılaşmaya alışmalısınız diyor. Dert yanıp arabesk'e bağlamadan yoluna devam ediyor.

Bir işadamı olarak siz de her gün temiz yıkanmamış halıdan, arıza yapan makineden, aniden işi bırakan personelden, hammadde termininden, parça tedariğinden yana dertlisiniz. Buna emin olun iş hayatınız boyunca hep bu tarz problemler size gelecek. Ve stres sizi büyütecek. Alışın buna ve stressiz yaşamı değil, stresle yaşayamayı öğrenmeye bakın. 

Ne demiş Niyazî Mısrî; Dermân arardım derdime, derdim bana dermân imiş.